f Građani MZ Ker u Subotici ne odustaju od svog zahteva - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Građani MZ Ker u Subotici ne odustaju od svog zahteva

30.05.2014

Ukoliko i pored njihovog protivljenja, dođe do pokušaja postavljanja bazne stanice mobilne telefonije u njihovom kraju, stanovnici Zadarske i ulice Dinka Šimunovića tvrde da će svojim telima i vozilima sprečiti radnike da montiraju konstrukciju. Oni smatraju da ovakve stanice emituju štetno zračenje, koje najviše utiče na decu, a imajući u vidu da su u neposrednoj blizini vrtići i škola u koje idu njihovi najmlađi, oni su rešeni da istraju.

Iako je Gradska uprava dala saglasnost na gradnju, pošto postoji i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu i sve neophodne dozvole, meštani ovog dela Subotice ne odustaju od protesta i ističu da će telima i svojim automobilima blokirati radnike koji bi došli da postave baznu stanicu. Samo za pet sati čak 460 Kerčana je potpisalo peticiju protiv montaže bazne stanice.

- Reč je o glavnoj baznoj stanici, koja treba da pokrije četiri petine grada. Iako naša država to dozvoljava, upoznali smo se sa propisima Evropske unije i tamo su ovakve bazne stanice udaljene minimalno 10 kilometara od naselja, jer još uvek nije dovoljno istražena štetnost ovog tipa zračenja. U neposrednoj blizini su osnovna škola i vrtić, i nećemo da naša deca budu izložena bilo kakvom zračenju, iako nas nadležni ubeđuju da ono nije štetno – ogorčen je Boro Kovačević, koji sa porodicom živi u Zadarskoj ulici, u kući koja je neposredno do placa na kome treba da se nađe bazna stanica.

Dodatnu ljutnju kod stanovnika Kera izazvala je i činjenica da su pripremni radovi počeli u vreme prvomajskih praznika, te da niko od stanovnika, niti predstavnika mesne zajednice, nije obavešten o njima.

- Šokirali smo se kada je pre nekoliko dana u našu ulicu došao kamion i počeo istovar metalne konstrukcije, koja je trebala biti postavljena na unapred pripremljene temelje. Kada smo saznali o čemu je reč, odmah smo se organizovali, okružili radnike i kamion i zabranili im montažu. Sutradan je organizovan sastanak sa investitorima, koji su nas ubeđivali da popustimo, ali smo čvrsti u nameri da ne dozvolimo gradnju – dodaju njegove komšije Julije Balažević i Radenko Đukanović.

Milijanko Maksimović je zbog ove situacije išao u Gradsku upravu, ali još uvek niko nije reagovao.

- Bio sam kod prvo kod ombudsmana, ali nisu želeli da nam izađu u susret, potom sam na zatvorena vrata naišao i u komunalnoj inspekciji, da bi konačno u građevinskoj inspekciji primili prijavu, ali ništa nisu uradili po njoj – ogorčen je Maksimović.

U Gradskoj upravi ističu da je dozvola za postavljanje bazne stanice data jer je investitor ispoštovao zakonsku proceduru i izradio studiju o proceni uticaja na životnu sredinu u akreditovanoj laboratoriji. Prema nezvaničnim informacijama, investitor, i pored otpora građana, planira narednih dana da nastavi sa radovima.

Pre šest godina, slična bazna stanica trebala je biti postavljena na oko 500 metara od sporne lokacije u Keru, u neposrednoj blizini Osnovne škole „Matko Vuković“. Međutim, nakon inicijative roditelja đaka i direktorice te škole, gradnja je obustavljena i bazna stanica je izmeštena na drugu lokaciju.

Izvor:http://www.subotica.com/vesti/kercani-ne-odustaju-telima-cemo-spreciti-postavljanje-bazne-stanice-id19465.html

Povratak...