f Miteco preuzeo dve tone otpada iz Zorke - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Miteco preuzeo dve tone otpada iz Zorke

29.05.2014

Kompanija "Miteco" Kneževac saopštila je danas da je preuzela oko dve tone opasnog otpada iz šabačke fabrike "Zorka", kako bi pomogla posle poplave i sprečila opasnost izlivanja opasnih materija.

Kompanija "Miteco" odlučila je da pomogne kako bi se sanirale posledice poplava, ali i sprečila potencijalna ekološka katastrofa usled izlivanja PCB ulja iz kondenzatora, koje je moglo da ugrozi zdravlje stanovništva i životnu sredinu.

"Miteco" je izvršio pakovanje opasnog otpada, transport i privremeno skladištenje u svojoj transfer stanici, sa namerom izvoza na konačno odlaganje, nakon pribavljanja svih potrebnih dozvola i saglasnosti.

Angažovani su obučeni ljudi s kompletnom zaštitnom opremom za rad sa PCB otpadom, sertifikovani kontejneri za pakovanje PCB otpada i ADR kamion za transport opasnog tereta.

Kako se navodi u saopštenju, "Miteco" je preuzeo obavezu da o svom trošku zbrine i izveze pet tona PCB otpada iz poplavama ugroženih regiona.

PCB otpad spada u stabilne, toksične i kancerogene organske materije trajnog dejstva, i definisan je kao trajni organski zagađivač koji može značajno uticati na zdravlje ljudi.

Pored stručne pomoći, "Miteco" je na namenski račun Vlade Srbije za pomoć ugroženima uplatio i 500.000 dinara.

Kompanija "Miteco" iz Kneževca se bavi zbrinjavanjem opasnog i industrijskog otpada i sanacijom kontaminiranih lokacija. Opasan otpad se nakon razvrstavanja i pakovanja, izvozi na tretman u ovlašćenim postrojenjima u zemljama Evropske unije i Švajcarskoj.

"Miteco" upravlja transfer stanicom za opasan otpad kapaciteta 600 tona. Kapaciteti zbrinjavanja opasnog otpada su 2.000 tona godišnje.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/miteco-preuzeo-dve-tone-otpada-iz-zorke_490615.html

Povratak...