f Skupština organizuje skup o ekološkim posledicama poplava - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Skupština organizuje skup o ekološkim posledicama poplava

26.05.2014

Javno slušanje o proceni stanja životne sredine i otklanjanje privremenih i trajnih posledica po životnu sredinu nastalih usled poplava održaće se 5. juna u Skupštini Srbije, odlučio je danas Odbor za zaštitu životne sredine srpskog parlamenta.

"Životna sredina u krajevima gde je došlo do katastrofalnih poplava dovedena je na rub ekološke katastrofe zbog čega je važno sagledati način na koji te posledice treba da se otklone", kazao je predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Branislav Blažić.

On je na sednici Odbora kazao da je cilj skupa, koji je planiran za 5. jun, kada se obeležava Dan zaštite životne sredine, da se obezbedi javnost u raspravi povodom važne teme kao što su posledice od poplava, jer na jednom mestu mogu da se sakupe stručnjaci iz raznih oblasti koji mogu da ponude rešenje problema.

Blažić je dodao da je važno i da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine omogući izveštaje o stanju životne sredine pre poplava i nakon njih.

Prema njegovim rečima, bitno je i da se ispune uslovi za konkurisanje za sredstva iz EU fondova.

Predloženo je da se na javno slušanje pozovu predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva zdravlja, Agencije za zaštitu životne sredine, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Stalne konferencije gradova i opština, Zelene komore Srbije, Udruženja reciklera Srbije.

Članovi Odbora su predložili i da se na skup pozovu predstavnici Delegacije EU u Srbiji, Misija OEBS-a u Srbiji i kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu.

Kako je najavljeno, biće pozvani i predstavnici lokalnih samouprava koje su pogođene poplavama, javnih vodoprivrednih preduzeća, kao i Elektroprivrede Srbije čije su trafostanice koje sadrže kancerogeno ulje poplavljene, ali i predstavnici Vojske Srbije i službi pri MUP-u koji imaju najbolji uvid o stanju na poplavljenim područjima.

Na skup će biti pozvani i predstavnici nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, kao i predstavnici komunalnih preduzeća kako bi se razmotrili problemi upravljanja otpadom na terenu i zastoji u snabdevanju stanovništva vodom.

Članovi odbora predložili su i da se u narednih nekoliko meseci posebne sednice posvete stanju životne sredine u Užicu koje ima problema sa vodosnabdevanjem iz akumulacije Vrutci, pošumljavanju Srbije i podizanju vetrozaštitnih pojaseva duž puteva u Vojvodini, kao i izradi mapa bujičnih tokova.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/6767-skuptina-organizuje-skup-o-ekolokim-posledicama-poplava

Povratak...