f Zbrinuto dve tone PCB otpada i tona infektivnog otpada - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zbrinuto dve tone PCB otpada i tona infektivnog otpada

27.05.2014

Udruženje industrije otpada Srbije "Hrabri čistač" saopštilo je danas da je do sada u poplavljenim područjima Srbije preuzeta i zbrinuta jedna tona infektivnog otpada i dve tone otpada koji sadrži otrovni polihlorisani bifenil (PCB).

U udruženju "Hrabri čistač", koje čine 12 kompanija koje se bave sakupljanjem, transportom, skladištenjem, reciklažom, tretmanom, energetskim iskorišćenjem i deponovanjem otpada, ističu da su u cilju sprečavanja potencijalnih ekoloških katastrofa stavili na raspolaganje svoje kapacitete u sanaciji poplavom ugroženih područja.

Istaknuto je da su već angažovane različite vrste pumpi, cisterne, vozila, sredstava za dezinfekciju i skladišta, ali i stručno obučen kadar koji zna na koji način se rukuje opasnim, infektivnim i drugim industrijskim otpadom.

Predsednik Udruženja "Hrabri čistač" Miodrag Mitrović kazao je da bi količina opasnog otpada koju treba zbrinuti u narednom periodu mogla biti znatno veća, zbog čega će, kako je ocenio, pomoć operatera industrije otpada Srbije biti neophodna za normalizaciju situacije.

Članice Udruženja su dale i donaciju od tri miliona dinara za pomoć ugroženima.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6770-zbrinuto-dve-tone-pcb-otpada-i-tona-infektivnog-otpada

Povratak...