f Bogosavljević Bošković i Devenport o dostupnim fondovima za pomoć - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Bogosavljević Bošković i Devenport o dostupnim fondovima za pomoć

23.05.2014

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković sastala se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom s kojim je razgovarala o posledicama poplava nanete sektoru poljoprivrede i životne sredine. 

Ministar Bogosavljević Bošković ukazala je da pored štete nanete poljoprivredi postoje i velika oštećenja vodoprivredne infrastrukture. „Naročito su oštećeni odbrambeni nasipi i sistemi za vodosnabdevanje, koji zahtevaju hitnu sanaciju, kako bi se zaštitili od budućih padavina manjih razmera, koje bi mogle da izazovu nove poplave“, izjavila je ministar Bogosavljević Bošković. 

Devenport je predstavio dostupne fondove za pomoć poplavljenim područjima kao što su fond solidarnosti EU, za koji će država aplicirati i odmah dostupna neiskorišćena sredstva iz predpristupnog fonda EU. Odmah dostupna neiskorišćena sredstva iznose do 30 miliona evra a alocirala bi se za prioritetne projekte radi sanacije nastale štete. 

Šef delegacije EU Majkl Devenprot istakao je značaj daljeg planiranja i ulaganja u infrastrukturne projekte u oblasti životne sredine, gde uprkos brojnim teškoćama u sprovođenju tekućih projekata i dalje postoji velika potreba za unapređenje infrastrukture u oblasti upravljanja vodama i otpadom, u skladu sa standardima EU.

Tokom sastanka razmatrana su i pitanja vezana za proces evropskih integracija, od nedavno održanih skrininga do otvorenih pitanja u oblasti poljoprivrede i životne sredine između Republike Srbije i EU.

Ministar Bogosavljević Bošković izrazila je zahvalnost EU i zemljama članicama na pruženoj pomoći sa nadom da će posledice biti sanirane u što skorijem periodu kako bi resorno ministarstvo nastavilo da radi u punom kapacitetu i posvećeno procesu evropskih integracija.

Izvor: http://www.mpzzs.gov.rs

Povratak...