f Obaveštenje o podeli BTI tableta i mere za lokalno sprečavanje razvoja komaraca - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Obaveštenje o podeli BTI tableta i mere za lokalno sprečavanje razvoja komaraca

21.05.2014

Sekretarijat za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoporivredu, komunalne poslove i zaštitu životne sredine, u saradnji sa preduzećem „Ekosan" Beograd, obaveštava javnost da je po mesnim zajednicama na teritoriji Grada Subotice izvršena podela BTI tableta - biološkog preparata protiv larvi komaraca.

Ovaj preparat se koristi za uništavanje larvi komaraca u dvorištima, vlažnim podrumima, septičkim jamama, zapušenim olucima i drugim manjim vodenim površinama.

I male površine vode su dovoljne za veliku produkciju komaraca. Zato se građanima preporučuje da preuzmu ove tablete i ubace ih u navedene vodene površine koje se nalaze na parcelama u njihovom vlasništvu. Tablete mogu besplatno preuzeti u sedištima svojih mesnih zajednica, u toku njihovog redovnog radnog vremena. Jedna tableta dovoljna je za 1 m3 vodene površine.

BTI tablete su visoko selektivni biocidni proizvod koji deluje samo na larve komaraca.
Pored ove mere, u cilju sprečavanja razvoja odraslih komaraca, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju preporučuje i sledeće:

  1. pokrivati bazene, prazniti vodu iz saksija, kofa, burića, odbačenih guma i ostalih posuda. Ukoliko je neophodno čuvanje vode, posude u kojima se ona lageruje prekrivati kako bi se sprečilo polaganje jaja na površini vode
  2. čišćenje kanala od korova i otpadaka i održavanje protočnosti istih, da voda u njima bude čista
  3. jednom godišnje proveriti da li su vertikale oluka zapušene
  4. postaviti mreže na ventilacione otvore septičkih jama i poboljšati zaptivanje šahtova i posuda za čuvanje kišnice
  5. redovno kositi travu i javne površine

Potrebno je naglasiti da se disciplinovanom primenom ovih mera značajno smanjuje potreba za kasnijim tretmanom odraslih komaraca iz vazduha i sa zemlje, čime se štede materijalna sredstva i čuva životna sredina.

Izvor: http://www.subotica.rs/sr/8033/obavestenje-o-podeli-bti-tableta-i-mere-za-lokalno-sprecavanje-razvoja-komaraca

Povratak...