f Vodoprivredna inspekcija najveći zagadjivač u 2013. - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vodoprivredna inspekcija najveći zagadjivač u 2013.

16.05.2014

Pokret gorana Vojvodine i Radio Beograd 2 proglasiće danas dobitnike Crnog i Zelenog lista, u okviru konkursa "Tražimo zagađivača i zaštitnika životne sredine".

Dobitnik Crnog lista za najvećeg zagađivača godine za 2013. je Vodoprivredna inspekcija pri Ministarstvu za poljoprivredu i vodoprivredu Srbije.

Kako je obrazloženo, ta inspekcija je imala propuste koji su doveli do toga da Srbija, iako prirodno bogata vodom dobrog kvaliteta, sada ima sve više problema - zagađene reke, nerešeno pitanje otpadnih voda, neregulisano praćenje toka reka, pojava algi u akumulacijama.

Pokret gorana Vojvodine dodeliće i 11 priznanja "Zeleni list" za najbolje zaštitnike životne sredine.

Dobitnik je predsednik ekološkog udruženja "Hrast" Đuro Vavroš, koji samoinicijativno podiže vetrozaštitne pojaseve u Bačkoj Topoli i aktivno se bori protiv seče drveća.

Dobitnica je profesorica Branka Lazić, koja se godinama zalaže za primenu organske poljoprivrede, a dobitnik je i autor dokumentarnih filmova o Krčedinskoj adi Oliver Fojkar.

"Zeleni list" biće dodeljen i Nataši Milivojević, predsednici ekološkog udruženja "Rzav", koja se strastveno bori za očuvanje reke Rzav, kao i Antoniju Pušiću, alias Rambu Amadeusu, koji se zalaže za uvođenje "ekološke diktature".

Nagradu za najboljeg zastitnika životne sredine dobiće i fotoreporter Jaroslav Pap, za fotografski rukopis posvećen svetu prirode, zatim Ekološkom pokretu Dunava, za čišćenje priobalja te reke i recikliranje pet ambalaže.

Priznanje će biti uručeno i Centru za zaštitu sova Srbije, koji se bavi zaštitom ove ugrožene ptičje vrste, kao i Privrednoj komori Srbije, koja se kontinuirano bavi zaštitom životne sredine.

"Zlatni list" će dobiti i Osnovna škola "Knez Lazar" iz Velikih Krupaca kod Kruševca, za projekat pošumljavanja "Zemlja nam je kapak koji čuva oko", kao i osnivač dobrotvorne fondacije "Za lepšu budućnost" Jovo Lojanica, za ozelenjavanje Pešterske visoravni.

Nagrade će biti uručene danas u svečanoj sali Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6751-vodoprivredna-inspekcija-najvei-zagadjiva-u-2013

Povratak...