f AC SU - Ruglo na Paliću - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU - Ruglo na Paliću

15.05.2014

Regionalnom Arhus centru se javljaju građani koji skreću pažnju na stanje u oblasti životne sredine u Subotici. Većina njih je anonimna što je u jednom demokratskom društvu u kojem jesmo, ili nismo, zabrinjavajuće. Mnogi nas mole da ih uopšte ne spominjemo, pa čak ni njihov problem, jer se plaše za svoju bezbednost.

Prijave zadiru u različite oblasti. Najčešće ih prosledjujemo Kontakt centru 024 i pratimo njihovo rešavanje, ali ima nažalost i problema koje zajedno sa građanima rešavamo godinama bez uspeha što je frustrirajuće za sve.

Nedavno nam se javio sugrađanin, potpisan kao Jovgen. S. koji je uz tekst prosledio i fotografije sa javnim toaletima na Paliću. Između ostalog je istakao da mesto "gde i car peške ide" nije daleko ako se na vreme krene. Za razliku od toaleta u Dudovoj šumi koji nije u funkciji od dana izgradnje, kako je proverio, objekat za nuždu na velikom parkingu kod Muškog štranda je nemoguće koristiti zbog zatečenog katastrofalnog stanja!?

Takođe, navodi da je u nedavnoj izjavi direktora d.o.o."Park-Palić" o uvođenju reda u Vikend naselje, između ostalog, zaključeno i: "Ukoliko neko ne očisti objekat, a vlasnik je poznat, to će uraditi "Park-Palić" i ispostaviti račun vlasnicima!". Jovgen. S. je sugerisao na kraju da prvo urede svoje "dvorište", a potom tuđe.

Poslao nam je i fotografije uz koje nam kaže da po rečima "turističkih" nam vodiča u srećniju budućnost, u sredjivanju Vikend naselja je napravljen pozitivan pomak od 50%, što se, naravno, ne odnosi na: zapuštene sportske terene, delimično popločana šetališta bez klupa, katancima ekspresno stavljen "ad-akta" problem sa pomenutim toaletom (ali i kod "Male gostione" i vodotornja), "Titovu" vilu koju zbog nemara sve više nagriza zub vremena...

Ustvari umesto bilo kakvih reči, fotografije govore sve (http://aarhussu.rs/galerija_Ruglo_na_Pali%C4%87u,_15.maj_2014._godine.html).

Prošle nedelje Arhus centar je kontaktirao stanovnik Palića i pozvao nas da pogledamo ponovno stvaranje divljih deponija. I sami smo se uverili i fotografijom dokumentujemo da su uklonjeni kontejneri. A ne tako davno, 2010. godine, upravo sa “vikendašima” smo lobirali da se postave kontejneri i započelo se sa organizovanim odvoženjem smeća. I šta se sad desilo. Pitamo nadležne, da li je u jednom poznatom turističkom centru poput Palića (ma šta neko o tome mislio) dovoljno odlagati komunalni otpad u vreće koje životinje pocepaju u potrazi za hranom.

Ironično, zar ne? Đubre pored table “Zabranjeno bacanje smeća – Očistimo Srbiju i Suboticu” (http://aarhussu.rs/galerija_Ruglo_na_Pali%C4%87u,_15.maj_2014._godine.html)

Povratak...