f Očišćeni podzemni prolazi, sledi detaljan plan njihove sanacije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Očišćeni podzemni prolazi, sledi detaljan plan njihove sanacije

13.05.2014

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas podzemne prolaze da bi se uverio kako teče prolećno sređivanje grada. Prilikom obilaska podzemnog prolaza na Terazijama on je rekao da je dao nalog nadležnima da pripreme detaljan plan sanacije svih podzemnih prolaza kojima se niko do sada nije bavio.

– Proteklih nedelja komunalne službe čistile su sve prolaze u gradu. Uklanjani su grafiti, posteri, sređena stepeništa, rasveta, a ideja nam je da grad bude još lepši i da uklonimo ruglo iz podzemnih prolaza. Postoje stvari u prolazima koje nisu taknute duže od 30 godina, kao što su plafoni, a nerešena kišna kanalizacija i slivnici svake godine cure i plave prolaz, što je slučaj sa podzemnim prolazom na Terazijama. Zahtevao sam od „Beogradskog vodovoda i kanlizacije” da zajedno sa Sekretarijatom za saobraćaj naprave plan sanacije podzemnih prolaza. Oni su ogledalo grada, svaki turista koji dođe u centar mora da prođe njima – istakao je Mali i apelovao na građane da ne pišu grafite u prolazima.

Prema njegovim rečima, do ove godine grad Beograd je za skidanje grafita i postera angažovao privatne firme koje su naplaćivale čišćenje 1.500 dinara po kvadratnom metru.

– Od sada ćemo angažovati domaće komunalno preduzeće „Beograd-put”, koje naplaćuje oko 150 dinara po kvadratu. Važno je da uradimo posao kako treba, koristimo ono čime grad raspolaže. Radovi u prolazima će zahtevati zatvaranje nekih delova puta, to možemo da uradimo tokom leta, kada je saobraćaj manji. Ako je to dugoročno rešenje, ono neće biti jeftino, ali je bolje da ga sada uradimo jer je to slika i prilika grada. Ako nešto rešavamo, bolje da ne bude samo dekorativno, nego da dugoročno rešimo i znamo da neće više prokišnjavati i praviti dalju štetu – precizirao je Mali.

Osim podzemnih prolaza, naveo je gradonačelnik, u proteklih nekoliko nedelja očišćene su i sređene fontane, očišćeno je nekoliko parkova, a u Bezistanu i na Trgu Nikole Pašića postavljeni su stubići koji onemogućavaju parkiranje privatnih vozila.

– To su sitne stvari koje građanima mnogo znače, a u narednom periodu ćemo gledati da ono što građanima smeta ispravimo. Ove aktivnosti ćemo nastaviti, pa u narednih nekoliko nedelja kreće rekonstrukcija Knez Mihailove ulice, zamenićemo sve ploče koje su uništene i gledaćemo da sredimo deo asfalta na Trgu republike, da postavimo cvetnu dekoraciju kako bi taj deo grada izgledao bolje. Počeće i sređivanje priobalja kod „25. maja”, od Brankovog mosta do hotela „Jugoslavija” odnosno do Zemuna. Priobalje sređujemo u potpunosti. To radimo svake godine, a ove godine želimo da to izgleda još bolje i lepše i tako ćemo nastaviti – naglasio je Mali. 

Podzemni prolaz na Terazijama obišli su i sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, v.d. direktora JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Svetozar Veselinović i direktor „Beokoma” Darko Glavaš.

Prolećno uređenje grada započelo je pre tri nedelje, upravo uređenjem pešačkih podzemnih prolaza, zajedničkom akcijom javnih komunalnih preduzeća i nadležnih sekretarijata. Na poslovima uklanjanja grafita, plakata, popravke stepeništa, osvetljenja i krečenja učestvuju javna komunalna preduzeća „Beograd-put”, „Gradska čistoća”, „Beogradski vodovod i kanalizacija”, Sekretarijat za saobraćaj i Sekretarijat za inspekcijske poslove.

Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1600983

Povratak...