f Do večeras normalizovano odnošenje smeća iz Beograda - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Do večeras normalizovano odnošenje smeća iz Beograda

13.05.2014

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je deponija u Vinči deblokirana, te će do kraja dana potpuno biti normalizovano odnošenje smeća iz Beograda.

Gradska uprava je saopštila da je od sinoć do jutros na tu deponiju ušlo 274 kamiona, a radnici "Gradske čistoće" su čitavu noć radili, tako da su ispražnjeni svi beogradski nadzemni kontejneri.

"Šteta koju smo do sada imali zbog petodnevne blokade deponije, iznosi oko 4,4 miliona dinara. Za to vreme bila je povećana potrošnja goriva, jer smo komunalni otpad vozili u Lazarevac, Obrenovac i Pančevo, morali smo da platimo prekovremene sate zbog upotrebe građevinskih mašina", kazao je Vesić.

Kako je naveo, ovaj problem nastao zbog reakcije građana na plan za izgradnju dalekovoda, nije u nadležnosti grada, ali je za Beograd važno da se izgradi trafostanica da bi se obezbedilo snabdevanje grada strujom.

Po njegovim rečima, preuređenje deponije u Vinči koštaće 200 do 300 miliona evra i obuhvata upravljanje otpadom, reciklažu, proizvodnju električne i toplotne energije.

Deponija i reciklaža značiće više stotina radnih mesta, a stanovnicima u okolini da će im placevi vredeti više jer kroz nekoliko godina neće biti u blizini deponije, nego kod fabrike za reklažu, rekao je gradski menadžer.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/6743-do-veeras-normalizovano-odnoenje-smea-iz-beograda

Povratak...