f Sve su češći slučajevi stradanja zaštićenih vrsta ptica - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Sve su češći slučajevi stradanja zaštićenih vrsta ptica

09.05.2014

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine upozorilo je da su sve češći slučajevi stradanja zaštićenih vrsta ptica zbog zloupotrebe insekticida "Furadan 35 ST".U Srbiji je dozvola za promet tog sredstva ukinuta još krajem prošle godine. "Najčešći način trovanja divljih vrsta ptica i sisara jeste putem zatrovane hrane, odnosno ishranom divljih vrsta ptica i sisara leševima životinja ili njihovih delova, koji su namerno tretirani tim insekticidom i namerno postavljeni kao mamci", navodi Ministarstvo.

Dozvola za promet tog sredstva ukinuta je 31. decembra i aktivno se radi na povlačenju iz prometa zaliha tog sredstva za zaštitu bilja čija je dalja prodaja i primena zabranjena. Ministarstvo je upozorilo da su veoma zabrinjavajući učestali primeri uginuća strogo zaštićenih vrsta, i da se takvim nesavesnim i nezakonitim postupcima dovodi u pitanje čak i opstanak nekih od zaštićenih vrsta ptica i sisara.

Ministarstvo "poziva relevantne institucije i organizacije, nevladine organizacije i građane da, pravovremenim prijavljivanjem eventualnih slučajeva posedovanja i korišćenja 'Furadana' pomognu Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine i drugim nadležnim organima u procesuiranju odgovornih počinilaca". 

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/sve-su-e-i-slu-ajevi-stradanja-za-ti-enih-vrsta-ptica

Povratak...