f Poseta Pokrajinskog sekretarijata italijanskim regijama - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Poseta Pokrajinskog sekretarijata italijanskim regijama

29.04.2014

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, dr Slobodan Puzović i savetnica mr Olivia Tešić učestvovali su na međunarodnoj konferenciji „Internacionalni festival parkova: vrednosti prirode“ u organizaciji Parka Adda Nord i na skupu „Ideje i projekti u okviru UNESKO programa MaB na području Parka Apenino“ u organizaciji Nacionalnog parka „Appennino Tosco Emiliano“, sa ciljem razmene iskustava i razvoja saradnje na polju zaštite i unapređenja životne sredine i održivog razvoja.

Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata su učestvovali na međunarodnoj konferenciji posvećenoj životnoj sredini, prirodi i održivom razvoju „International parks festival: Value of Nature“ koji je organizovao Park Ada Nord u Trezzo sull Adda, Regija Lombardija, u periodu 01-03.maja 2014.godine.
Predstavnici sekretarijata pozvani su da učestvuju u protokalarnom delu međunarodne konferencije gde su prisustvovali brojni predstavnici iz više evropskih zemalja. Pokrajinski sekretar dr Slobodan Puzović je učestvoao na okruglom stolu gde je izneo osnovne informacije o životnoj sredini u Vojvodini, prirodnoj i kulturnoj baštini i mogućnostima za održivi razvoj sa posebnim akcentom na međunarodnoj saradnji regije Lombardije i AP Vojvodine. Tokom posete obavljeni su razgovori sa Claudia Terzi, sekretarkom Sekretarijata za životnu sredinu, energiju i održivi razvoj Regije Lombardije, Agostine Agostinelli, predsednikom Parka Ada Nord i predstavnicima Italijanske kulturne asocijacije gde su razmatrane konkretne mogućnosti za razvoj zajedničkih projektnih aktivnosti. 

Međusektorska saradnja Pokrajinskog sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Parka Ada Nord, uspostavljena je potpisivanjem Sporazuma 2013. godine, koja je usledila nakon brojnih uspešno realizovanih projekata koji su doprineli unapređenju stanja područja Carska bara – Belo Blato (2006-2008), kao primer dobre prakse u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja lokalnog stanovništva.

U holu starog zdanja gde se održavala međunarodna konferencija, organizovan je promotivni štand Pokrajinskog sekretarijata na kome su izložene publikacije i prikladni promotivni materijali. Posebnu pažnju su privukle monografije o Ramsarskim područjima u Vojvodini.

Predstavnici pokrajinskog sekretarijata su posetili regiju Toskana i direkciju nacionalnog parka „Appennino Tosco Emiliano“ gde su učestvovali na skupu posvećenom nominacijama određenih područja za rezervat biosfere u okvru UNESKO MaB programa.

Na skupu u Castelnuovo di Garfagnana regiji učestvovali su brojni predstavnici zainteresovanih strana vezanih za nominaciju rezervata biosfere „Appennino Tosco Emiliano“. Pokrajinski skretar dr Slobodan Puzović na skupu je izneo osnovne informacije i iskustva vezana za postupak nominacije područja zapadne Bačke u Srbiji kao dela prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“.

Na osnovu diskusije sa učesnicima skupa i razgovora sa predstavnicima regija Nacionalnog parka „Appennino Tosco Emiliano“ identifikovane su najvažnije aktivnosti vezane za buduću saradnju, razmenu iskustava i zajedničke projekte radi uspostavljanja i promocije održivog korišćenja budućih rezervata biosfere u regijama Srbije i Italije.

Izražena je obostrana spremnost da se organizuje poseta predstavnika Lombardije i Toskane, kao i Parka Ada Nord i nacionalnog parka „Appennino Tosco Emiliano“ AP Vojvodini, radi nastavka uspešne saradnje i razvoja zajedničkih projekata.

Povratak...