f Vranje kontejnerima za otpad brani reku od zagađenja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vranje kontejnerima za otpad brani reku od zagađenja

06.05.2014

Da bi se sprečilo zagađenje reke Veternice, Grad Vranje će do kraja maja u selima uz tu reku postaviti pet kontejnera za otpad, velike zapremine.

Gradski većnik zadužen za ekologiju, Nemanja Nuhijević, izjavio je danas za Agenciju Beta da je to odgovor vlasti u Vranju na zahtev gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića upućen gradonačelniku Vranja Zoranu Antiću, da se spreči zagađenje Veternice kojim se ugrožava Leskovc vodom.

Gradonačelnik Leskovca je krajem aprila u dopisu upozorio vlast u Vranju na alarmantno stanje jezera Barje, iz kojeg se Leskovac snabdeva vodom.

Razlog je to što se otpad iz nekoliko sela koja pripadaju vranjskoj opštini, baca u Veternicu koja ga donosi do jezera.

"Žitelji tri poljanička sela: Drenovac, Golemo Selo i Vlase bacaju otpad i u Veternicu, a kontejnera nema jer su meštani ranije, zbog visoke cene računa, odbili ponudu da se kontejneri postave", kazao je Nuhijević.

Ali, sada će 2.500 žitelja tih sela ipak dobiti kontejnere i bez svoje saglasnosti, a prvih mesec-dva to im se neće naplaćivati.

Vranje će do polovine maja očistiti priobalje Veternice od smeća i otpada, ali ne i korito te reke jer je ona, kao vodotok prvog reda, u nadležnosti državnih organa koje je Vranje već obavestilo o problemu.

Nuhijević je naveo da će se pojačati inspekcijski nadzor u selima uz Veternicu.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/6726-vranje-kontejnerima-za-otpad-brani-reku-od-zagadjenja

Povratak...