f Preduzeća izbegavaju svoje obaveze prema Agenciji za zaštitu životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Preduzeća izbegavaju svoje obaveze prema Agenciji za zaštitu životne sredine

05.05.2014

Agencija za zaštitu životne sredine želi da informiše širu javnost da je analizom dostavljenih podataka utvrđeno da određeni broj preduzeća izbegava ispunjavanje obaveza izveštavanja za Nacionalni registar izvora zagađivanja. Agencija je do sada, primila oko 10700 izveštaja od nešto više od 6000 obveznika, ali još uvek oko 8000 izveštaja nije dostavljeno. Najveći broj izveštaja nisu dostavila preduzeća koja na tržište Srbije stavljaju proizvode koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada - gume, baterije, ulja itd, njih preko 7000.

O značaju podataka koji se prikupljaju u Agenciji ne treba posebno govoriti jer svi oni, pre svega, predstavljaju osnov za utvrđivanje stanja životne sredine u Republici Srbiji, donošenje efikasne politike upravljanja životnom sredinom i drugih sektorskih politika, njihovo finansiranje i praćenje implementacije.

Iz tog razloga, Agencija će 9. maja pokrenuti akciju sa ciljem da se u narednih dva meseca sakupe svi podaci koji nedostaju u informacionom sistemu.

Detaljnije o ovoj vanrednoj akciji prikupljanja podataka pogledajte na www.sepa.gov.rs.

Izvor: http://www.sepa.gov.rs/

Povratak...