f Osmi Supernatural festival 27. aprila na Adi Huji - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Osmi Supernatural festival 27. aprila na Adi Huji

24.04.2014

Osmi Supernatural festival, koji promoviše zaštitu životne sredine i održivi razvoj, održaće se u nedelju, 27. aprila, u Supernatural parku na Adi Huji u Beogradu.

Posetioci će tokom festivala, koji počije u podne i traje do 19.30 sati, moći da nauče više o zaštiti životne sredine i zdravom životu, ali i da se zabave uz muzički program, najavili su danas organizatori.

Festival počinje nastupom dečjih horova Čarolija i Kolibri, a u muzičkom programu Supernatural festivala nastupiće i grupe Deca loših muzičara, Maj pipl, Obojeni program i Darkvud dab.

Za najmlađe posetioce festivala predviđene su radionice na kojima će se upoznati sa načinom da sačuvaju životnu sredinu, poput biodivreziteta Dunava.

Organizatori festivala omogućili su deci i igraonicu u ekološkom lavirintu, sadnju biljaka u plasteniku, kao i pravljenje zdravih obroka na zelenoj pijaci.

Svi zainteresovani koji dođu na festival mogu da se upoznaju sa vodećim ekološkim organizacijama, projektima i ljudima u Srbiji kroz program Grin komjuniti.

Posetioci će moći da prisustvuju predavanjima o posmatraju ptica, ambalažnom otpadu kao resursu, dunavskim kulturama i Vinči i Lepenskom Viru, kao i raspravi o dunavskoj strategiji u delu koji se odnosi na realizaciju eko sistema na Adi Huji.

U Supernatural parku će biti postavljeno i petnaestak štandova na kojima će se pored ostalih predstaviti Nacionalni parka Đerdap, Muzej Lepenski vir, Svetski fond za prirodu (WWF), Biološki fakultet, arheološko nalazište Vinča, Turistička organozacija Srbije.

Posetiocima će biti dostupna i zelena pijaca koja će im ponuditi najbolje organske proizvode, kao i plažni bar.

U okviru parka biće i priređena izložba četiri vajara - Viktora Kiša, Ane Đorđević, Bože Terzića i Ivana Gracnera.

Ulaz na manifestaciju je besplatan do 14.00 sati, a nakon toga košta 400 dinara, ali festivalaska ulaznica ove godine može biti i ambalaža Supernatural čaja.

Svi koji kupe Supernatural čaj i praznu ambalažu ponesu na festival pomoći će finansiranje programa Ert kipers (Earth keepres) za primenjeno ekološko obrazovanje mladih, koje ima za cilj da studentima pruži praktična znanja iz oblasti očuvanja i upravljanja životnom sredinom.

Beograđani koji odluče da nedelju provedu na Supernatural festivalu, moći će da koriste i besplatan internet.


Festival Supernatural nastao je 2007. godine sa ciljem da se obeleži svetski dan Planete Zemlje, 22. april, i podigne svest građana o bitnim ekološkim pitanjima. U međuvremenu, festival je prerastao u ekološki pokret koji se tokom čitave godine bavi projektima iz ekologije, kulture i obrazovanja.

Evropska asocijacija za informisanje o lokalnom razvoju i zaštitu životne sredine za Evropsku uniju (AIDEL) izabrala je projekat revitalizacije Ade Huje - "Supernatural park - od deponije do parka" kao jedan od 25 najuspešnijih projekata u Evropi, zajedno sa inicijativama iz Francuske, Španije, Italije, Velike Britanije i ostalih zemalja Evrope.
Izvor: http://zelenasrbija.rs/beograd/6695-osmi-supernatural-festival-27-aprila-na-adi-huji

Povratak...