f Ekološki dokumentarci na internetu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekološki dokumentarci na internetu

23.04.2014

Probudi se! Belgijska ekološka organizacija "Wake up" ponudila je na internetu besplatno 10 dokumentarnih filmova na temu zaštite životne sredine. Ostvarenja se mogu pogledati do 30. aprila, a deo su internet filmskog festivala „Grin ap film“.

Deset dokumentarnih ostvarenja mogu se videti besplatno na internetu zahvaljujući belgijskoj ekološkoj organizaciji Wake up!.

Filmovi su deo internet smotre „Grin ap“ (Green up Film Festival) - Ozeleni, a zamisao organizatora je da se poveća svest o ekološkim pitanjima.

Ostvarenja su podeljena po temama - biodiverzitet, prehrana i poljoprivreda, zagađenje, voda, zelena ekonomija i energija.

Osim filmova, koje su gledaoci odabrali od ponuđenih 19 na osnovu isečaka iz filmova, posetioci sajta mogu da pogledaju i savete kako da svojim načinom života doprinesu zaštiti životne sredine.

Njujork, zelena revolucija pruža sliku o gradu sutrašnjice, Tajne polja otkrivaju način na koji uzgajane biljke žive uporedo sa drugim živim bićima, a LoveMEATenderpostavlja pitanja o stvarnom trošku naše potrošnje mesa, preneo je AFP.

Dokumentarac Bacanje u svetu stavlja u prvi plan činjenicu da trećina svetske proizvodnje hrane završi u đubretu, dok je sa druge strane milijarda ljudi gladna.

Elektronska zemlja otpada (E-Wasteland) pruža pogled na 50 miliona tona elektronskog otpada koliko se svake godine stvori i nakon toga otpremi u siromašne delove sveta, dok je u fokusu filma Hemerikal (Chemerical) američka porodica koja pokušava da se odvikne od hemijskih proizvoda za čišćenje i kozmetike.

Život uzgajivača Borana tokom sušne sezone na jugu Etopije prikazan je uBunaru, dok Nogo, nečistoća daje pregled svakodnevnog života u jednoj četvrti u glavnom gradu Malija Bamaku, u kojem je teško doći do vode.

Ostvarenje Zajedno pruža uvid u funkcionisanje četiri zadruge u Evropi, koje mogu biti jedan od odgovora na krizu. Najzad, Klimatski haos na jugu je svedočanstvo o već vidljivim posledicama globalnog zagrevanja.

Filmovi se mogu pogledati na internet sajtu festivala greenupfilmfestival.com

Izvor: http://www.rts.rs

Povratak...