f Predah pred novi poplavni talas - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Predah pred novi poplavni talas

23.04.2014

Vodostaji stagniraju, ali nadležni upozoravaju na novi poplavni talas u naredna dva dana. Selo Đunis, kod Kruševca, više nije ugroženo od povećanja nivoa Južne Morave.

Vanredna situacija zbog poplava na snazi je u 10 opština u Srbiji. U drugim delovima zemlje, posle poplava, građani se bore sa posledicama, odronima i klizištima. 

Vodostaji u većem delu poplavljenih područja u Srbiji stagniraju, ili opadaju. Ipak, nadležni upozoravaju da opasnost još nije sasvim prošla, javlja reporter RTS-a iz Kruševca.

Selo Đunis, kod Kruševca, više nije ugroženo od povećanja nivoa Južne Morave, čiji je vodostaj od juče opao za 30 centimetara.

Voda se povlači iz poplavljenih dvorišta, nema je više na magistralnog puta Đunis-Deligrad koji je ponovo otvoren za saobraćaj, dok je lokalni put Đunis - Mrzenica i dalje zatvoren. Na licu mesta i dalje dežuraju pripadnici Vatrogasno spasilačkih jedinica i Policijske uprave Kruševca sa četiri vozila. 

Područjima sa kojih se povuče voda, prete klizišta, upozorava Vlada, koja je predložila i konkretne mere za što bržu sanaciju štete.

U što kraćem roku trebalo bi da se obnovi uništena infrastruktura ili da se osposobe alternativni putevi do odsečenih područja.

Stanovništvu je obezbeđena zdravstvena zaštita, kako bi se sprečile eventualne epidemije pošto se voda povuče. 

Izvor: http://www.rts.rs

Povratak...