f WWF pokrenuo osnivanje asocijacije Parkovi Dinarskog luka - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

WWF pokrenuo osnivanje asocijacije Parkovi Dinarskog luka

16.04.2014

Svetski Fond za prirodu (WWF) saopštio je danas da su predstavnici zaštićenih područja šest zemalja regiona Dinarskog luka pokrenuli proces osnivanja asocijacije "Parkovi Dinarskog luka", koja će parkovima omogućiti lakšu razmenu iskustava, promocije i razvijanje novih projekata.

Kako se navodi, na sastanku u Podgorici, predstavnici parkova iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije dogovorili su se da će asocijacija "Parkovi Dinarskog luka" biti osnovana u februaru 2015. i da će njeno sedište biti u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Srbiji.

Aktivnosti asocijacije, kako se ističe, tokom prve tri godine finaliziraće se uz pomoć WWF-a i samih parkova, nakon čega bi asocijacija trebala postati u potpunosti samostalna i samoodrživa.

Dodaje se da je cilj osnivanja asocijacije pomoć zaštićenim područjima regiona u privlačenju fondova, kao i u zajednički razvoj projekata.

U saopštenju se naglašava da će WWF pripremiti nacrt statuta i plana rada, koji će biti razmotren na sledećem sastanku ove radne grupe u julu na Bledu, a parkovima će celi program biti predstavljen u oktobru na Brionima, tokom treće Medjunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka.

Direktor WWF programa u Srbiji Duška Dimović, kazala je da će ova asocijacija u budućnosti biti bitan partner WWF-a u očuvanju prirode i da je cilj da se podigne važnost zaštićenih područja na političkoj agendi svake države, a ovakvom asocijacijom to će se i postići.

U saopštenju se podseća da su "Parkovi Dinarskog luka" projekat WWF-a koji se sprovodi u regiji Dinarskog luka od 2012. i da je glavni cilj tog projekta stvaranje platforme zaštićenih područja Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, kroz umrežavanje parkova, studijska putovanja i razmenu iskustava.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/6666-wwf-pokrenuo-osnivanje-asocijacije-parkovi-dinarskog-luka

Povratak...