f Počelo sađenje prvog parka-lavirinta u Srbiji - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Počelo sađenje prvog parka-lavirinta u Srbiji

05.04.2014

Podizanje prvog lavirint-parka u Srbiji počelo je danas na beogradskoj Adi Huji, u "Supernatural parku" sađenjem 2.000 sadnica poluzimzelenog žbunja - ligustruma, na kružnom prostoru prečnika 26 metara.

Prve biljke su posadili generalni direktor kompanije Telenor Uve Fredhajm i osnivač "Supernatural pokreta" Srđan Stanković.

Posle akcije u kojoj su učestvovale i poznate ličnosti, kao i zaposleni u Telenoru, u "Supernatural parku" - kako se sada naziva špic Ade Huje, održane su ekološke radionice za decu, o reciklaži, čaju, lekovitom bilju i organskoj hrani.

Stanković je agenciji Beta kazao da se sađenjem ligustruma i sedam "kovrdžavih vrba" koje su najidealnije drvo za podunavski pojas, nastavlja revitalizacija Ade Huje.

Naglasio je da je prvi park-lavirint i umetničko delo - u sredini je skuptura Viktora Kiša, a u lavirintu će biti i sedam klupa za odmor.

Biće potrebna jedna i po do dve godine da danas zasađeno žbunje koje je i najbolje rešenje za živu ogradu na Adi Huji, dostignu punu formu - do dva metara.

Stankovičh je podsetio da će 27. aprila na Adi Huji biti "Osmi Supernatural festival" na kojem će se govoriti o Dunavskoj strategiji, kulturi Podunavlja.

Organizovaće se i mali sajam ekoloških organizacija, i pijaca lokalnih proizvođača autentičnih domaćih proizvoda.

Izvršna direktorka Telenora, Sandra Štajner, kazala je agenciji Beta da je ta kompanija imala nekoliko velikih ekoloških projekata u Srbiji u poslednjih sedam godina, i da je samo prošle godine u to uložila više od šest miliona dinara.

Saradnja Telenora sa "Supernatural parkom" traje tri godine, te je uiređen park kod Kule Nebojša, a prošle godine i "Telenor vrt".

Generalni direktor Telenora, Uve Fredhajm je kazao da ta firma želi da bude prepoznata kao odgovorna kompanija i da motivise i svoje zaposlene, i građane da upoznaju i čuvaju prirodu.

On je naglasio da je zaštita životne sredine jedan od temelja poslovanja Telenora u svetu, i u Srbiji.

"Supernatural" je septembra 2011. pokrenuo projekat oporavka ekosistema Ade Huje.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6618-poelo-sadjenje-prvog-parka-lavirinta-u-srbiji

Povratak...