f Uskoro tender za deponiju kod Uba - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Uskoro tender za deponiju kod Uba

07.04.2014

Do septembra će biti gotova projektna dokumentacija kako bi bio raspisan međunarodni tender za autora glavnog projekta i izvođača radova na regionalnoj deponiji za 11 opština, u Kaleniću, kod Uba, čija se izgradnja planira u 2015. godini.

Kako je rečeno novinarima, Ministarstvo energetike Srbije potvrdilo je da donacija Evropske unije (EU) od 17 miliona evra neće biti ugrožena ako se ti poslovi završe na vreme.

Deponija u Kaleniću sa pratećim objektima gradiće se na 75 hektara devastiranog zemljišta kopova Rudarskog basena "Kolubara" - 54 hektara je na području Ubske, a 21 hektar na području Lajkovačke opštine.

Na toj deponiji komunalni otpad odlagale bi opštine Kolubarskog okruga - Valjevo, Lajkovac, Ub, Ljig, Mionica i Osečina, Koceljeva i Vladimirci iz Mačvanskog okruga, kao i obodne beogradske opštine Lazarevac, Obrenovac i Barajevo.

Njen kapacitet je 5,8 miliona kubnih metara komunalnog otpada za oko 600.000 stanovnika. Bila bi finansirana sa 17 miliona evra iz pretpristupnih fondova (IPA) EU. Preostalih 13 miliona evra bilo bi učešće Vlade Srbije i opština - osnivača.

Na deponiji u Kaleniću biće i centar za reciklažu, a planirane su i "transfer stanice" u Valjevu, Obrenovcu, Lazarevcu i Koceljevi.

U Valjevu bi se prikupljao otpad i iz Mionice i Osečine, u Lazarevcu još i iz Ljiga, u Koceljevi i iz Vladimiraca, u Obrenovcu samo otpad iz te opštine, dok bi Barajevo i Ub svoj komunalni otpad dovozili direktno u Kalenić.

Kako je ranije saopšteno, izgradnja deponije bi trajala dve godine, počev od momenta izrade projekata i obezbeđivanja sredstava.

To je jedna od 29 regionalnih deponija za koje se svojevremeno opredelila Vlada Srbije strategijom zbrinjavanja komunalnog otpada i zaštite okoline.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/455715/Uskoro-tender-za-deponiju-kod-Uba

Povratak...