f Banja Rusanda uskoro zaštićeno prirodno dobro za ptice - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Banja Rusanda uskoro zaštićeno prirodno dobro za ptice

01.04.2014

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će park i slano jezero banje Rusande kod Melenaca, nakon što ubrzo postanu zaštićeno prirodno dobro, imati bolje uslove za život i razmnožavanje više od 200 vrsta ptica koje naseljavaju to područje.

Društvo je najavilo da se uskoro očekuje proglašenje tog područja za zaštićeno prirodno dobro, a do početka leta trebalo bi da bude izgrađena i moderna osmatračnica za ptice na obodu jezera sa koje će moći da se vidi cela njegova površina, ali i da se lako nadzire zaštita tog prostora.

Podseća se da park na površini od četiri hektara, posađen pre nekoliko decenija oko paviljona zdravstvene usanove u banji Rusandi, privlači ptice kao jedina šumolika površina u širem okruženju srednjeg Banata.

Ornitolozi su na tom području tokom proteklih nekoliko godina postavili veliki broj kutija za gnežđenje različitih vrsta ptica.

Na taj način su pomogli najugroženojoj gnezdarici parka - sivoj vetruški, da bi ubrzo nakon toga počeli da postavljaju i kućice za obične vetruške, sove utine, čavke i veliki broj malih ptica pevačica.

Istaknuto je da je samo za običnu vetrušku, kojom je taj park najgušće naseljeni prostor u Evropi, postavljeno 40 specijalnih gnezda.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6590-banja-rusanda-uskoro-zatieno-prirodno-dobro-za-ptice

Povratak...