f Visoka koncentracija polena breze u vazduhu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Visoka koncentracija polena breze u vazduhu

31.03.2014

Počela je sezona alergijskih bolesti koje se najčešće javljaju zbog visoke koncetracije polena u vazduhu, odnosno cvetanja drveća i trava, kažu lekari. Kao i svake godine, u ovom periodu u vazduhu je prisutna visoka koncentracija polena breze, koji se smatra jakim alergenom. Za alergiju se kaže da je „epidemija 21. veka“, zato što se kod 80 procenata ljudi, bar jednom tokom života ispolji neka alergijska reakcija. 

Naša sugrađanka, Mara Smiljanić se svakog proleća bori sa upornim simptomima alergije. Mara kaže da joj alergija remeti redovne aktivnosti, pa nastoji da njene simptome ublaži upotrebom nekih preparata. 

Najveću opasnost za osetljive osobe trenutno predstavlja breza, koja poseduje jaka alergena svojstva. Oni koji su alergični na ovaj alergen, moći će odahnu tek krajem aprila, kada će doći do smanjenja koncentracije u vazduhu. Takođe, očekuje se i cvetanje biljnih vrsta koje imaju umerena ili slaba alergijska svojstva, kao što je orah, jasen, tisa, čempres, bor i dud. Osetljive osobe osetiće tegobe i sredinom aprila, kada se očekuje cvetanje platana, čija se polenova zrna smatraju jakim alkergenom. 

Za alergiju se kaže da je „epidemija 21.veka“, jer 80 procenata ljudi tokom života ima neku alergijsku reakciju. Alergija se može manifestovati na sluznici nosa, usne duplje, na koži, ali i očima. Kako bi smanjile uticaj alergena, osetljivim osobama lekari savetuju da u šetnju idu nakon padavina, da rekreaciju sprovode u zatvorenom prostoru, kao i da često menjaju odeću i peru kosu.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/visoka-koncentracija-polena-breze-u-vazduhu

Povratak...