f Đaci pozivaju na očuvanje prirode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Đaci pozivaju na očuvanje prirode

24.03.2014

Đaci Osnovne škole u Pranjanima, na padinama Suvobora, sa svojim profesorom Đurom Ćeranićem snimili su pet ekoloških filmova koji su stigli i do UNICEF-a.

Profesor Ćeranić predaje geografiju i kod svojih učenika posebno razvija ljubav prema prirodi i očuvanju životne sredine koja je sve više ugrožena i u tom planinskom kraju. 

Kako je izjavio za agenciju Beta, prvi film je snimljen pre pet godina pod nazivom "Sačuvajmo Kamenicu" a posvećen je jednoj od najčistijih reka u Srbiji koja izvire na Maljenu a uliva se u Zapadnu Moravu kod Čačka. 

"Prikazali smo planinsku reku koja protiče kroz varošicu Kamenicu i druga susedna sela koja, nažalost, odumiru jer u njima žive staračka domaćinstva ali je i ovo područje pod udarom raznih zagađivača", rekao je taj profesor. 

Za taj dokumentarac saznalo su i u međunarodnim ekološkim organizacijama a Ministarstvo kulture Srbije je ocenilo da je "malim koracima učinjena velika korist". 

Posle tog prvenca snimljena su još tri filma u susednim selima a poslednji je urađen pretprošle godine i nazvan "Jeljen u plamenu" opisuje požar u kojem je izgorelo 650 hektara borove šume i ostalog rastinja u atarima opština Gornji Milanovac i Čačak. 

Prosvetni radnici u Pranjanima kažu da su đaci oduševljeni tim poslom i da stalno daju nove ideje što afirmiše taj planinski kraj i svima upućuju poziv da se sačuva priroda.

Izvor:http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2014&mm=03&dd=24&nav_id=827679

Povratak...