f Danas se obeležava Dan gorana - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Danas se obeležava Dan gorana

21.03.2014

Dan gorana Srbije u Subotici je obeležen akcijom sadnje u pojedinim subotičkim školama. Goranski rasadnik već tradicionalno povodom obeležavanja Dana gorana obrazovnim ustanovama poklanja sadnice u cilju podizanja svesti učeničke populacije o važnosti očuvanja životne sredine. Ove godine subotičke škole od Goranskog rasadnika dobile su 70 sadnica koje su učenici zasadili i koje će odnegovati generacije đaka.

Nikolina Stoijković je učenica 6a razreda OŠ „Matko Vuković“. Ona je jedan od đaka koji su danas zasadili sadnice ispred ulaza u fiskulturnu salu škole. Nikolina je i članica Ekološke sekcije škole.

OŠ „Matko Vuković“ već godinama sarađuje sa Goranima, a dvorište škole krase i sadnice Goranskog rasadnika dobijene prethodnih godina. Danas su učenici i nastavnici zasadili tuje, puzajuće kleke i cveće koje su sami obezbedili.

Učenici OŠ „Majšanski put“ svake godine od Goranskog rasadnika dobijaju sadnice na poklon, a mnoge od njih i danas krase dvorište škole. Đaci ove škole su pre nekoliko dana posadili poklonjene sadnice o kojima od tada svakodnevno vode brigu, kao i o ostalom rastinju u dvorištu škole.

I OŠ „Majšanski put“ je jedna od subotičkih škola koja neguje višegodišnju saradnju sa Goranima Subotice.  Značaj očuvanja životne sredine je tema kojom bismo, po rečima direktorke škole, Silvije Tot, svi trebali da se bavimo.

Goranski rasadnik već tradicionalno uoči obeležavanja Dana gorana, subotičkim obrazovnim ustanovama poklanja sadnice sa ciljem podizanje ekološke svesti namlađih članova društva. Ove godine 70 sadnica poklonjeno je subotičkim školama.

Pokret gorana je nevladina organizacija osnovana 1960. godine sa ciljem okupljanja mladih i učestvovanja u akcijama pošumljavanja i ekoloških pokreta. Ciljevi pokreta su zaštita i unapređenje životne sredine, zaštita prirode kroz podizanje šuma i vetrozaštitnih pojaseva, ekološkog obrazovanja, kao i podizanje ekološke svesti građana.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/danas-se-obele-ava-dan-gorana

Povratak...