f U životnu sredinu uložiti 10 milijardi evra u narednih deset godina - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U životnu sredinu uložiti 10 milijardi evra u narednih deset godina

20.03.2014

U Srbiji će u narednih 10 godina u zaštitu životne sredine biti uloženo oko 10 milijardi evra, a već u septembru će početi skrining za poglavlje 27, koje obuhvata pitanja iz ove oblasti, rekla je danas ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović otvarajući Međunarodni sajam ekologije “Eco Expo 2014“ u Beogradu.

Otvaranje ovog poglavlja, koje je jedno od najzahtevnijih u pregovorima sa Evropskom unijom, očekuje se krajem 2015. ili početkom 2016. godine, a nova vlada će formirati poseban tim za to poglavlje.

Investicije su, kako je rekla, najpotrebnije u oblastima upravljanja otpadom, tretiranja otpadnih voda, smanjenja industrijskog zagađenja i dodala da ulaganja u oblast životne sredine ne predstavljaju samo trošak, jer donose nova radna mesta i ostvarenje profita u različitim projektima.


Mihajlović je poručila da je Vlada Srbije posvećena zaštiti životne sredine i opredeljena da ide ka održivom razvoju i "zelenoj ekonomiji". Napomenula je, takođe, da bi bilo dobro da oblast životne sredine bude objedinjena u unutar jednog ministarstva, kako bi se efikasnije ispunili svi zahtevi u pregovorima sa EU.

Na otvaranju četvrtog sajma „ECO EXPO 2014“, Mihajlović je uručila priznanja koje je dodelio organizator sajma Oskaru Benediktu, zameniku šefa Delegacije EU u Srbiji, Nj. E. Kristeru Asp, ambasadoru Švedske u Srbiji, Filipu Radoviću, direktoru Agencije za zaštitu životne sredine i Željku Sertiću, predsednik Privredne komore Srbije.

Izvor: http://www.merz.gov.rs/cir/aktuelnosti/u-zivotnu-sredinu-uloziti-deset-milijardi-evra-u-narednih-deset-godina

Povratak...