f Zaustaviti uništavanje nacionalnog blaga - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zaustaviti uništavanje nacionalnog blaga

18.03.2014

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uputilo je večeras apel za zaustavljanje uništavanja nacionalnog blaga.

"Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zgroženo je i uznemireno masovnim pojavama nerazumne eksploatacije i uništavanja prirodnih resursa u našoj zemlji. Terenski biolozi koji rade u ovom društvu, kao i njihovi brojni spoljni saradnici vraćaju se ovih dana sa redovnih terenskih monitoringa živog sveta pognute glave i sa obeshrabrujućim vestima. Posebno su rezignirani opštim, masovnim pojavama totalnog i direktnog unišavanja staništa mnogih vrsta, uništavanja životnih prostora nekima od svetskih retkosti, čak i u zaštićenim područjima, a time i onemogućavanjem normalnih uslova za život i privređivanje brojnim manje privilegovanim zajednicima, pojedincima i društvenim grupama", navodi se u saopštenju.

Društvo posebno ističe tri devastirajuće pojave koje su ornitolozi zapazili i o kojima redovno obaveštavaju državne organe:

1. Masovno preoravanje pašnjaka koji su vraćeni na korišćenje selima ili su državno poljoprivredno zemljište. Oni se daju u zakup budzašto, i nakon toga, čak naočigled korisnika (stočara i lovaca), preoravaju novom i masovnom mehanizacijom, očas, bez ikakvog mara o gubicima za prirodu i gubicima za tradicionalne korisnike ovakvih prostora. Oni ostaju bez sredstava za život, nemajući više mesta za svoje tradicionalne aktivnosti. Poslednji zabeleženi slučaj desio se u ataru sela Boka, u sečanjskoj opštini, gde je pod veoma sumnjivim okolnostima seoski pašnjak od gotovo 400 ha preoran u trenu. Sa njime je pod brazde otišlo izvandredno stepsko-slatinsko stanište, retko u celoj Evropi, četiri strogo zaštićene i preko 40 zaštićenih vrsta biljaka, kao i više od 30 strogo zaštićenih vrsta ptica, među kojima je i veličanstveni ždral. 

2. Sveprisutno paljenje je suve vegetacije tršćaka, močvara, slatinskih livada, vegetacije na obodima naselja, pored puteva i pruga, skoro svega što je suvo i može da gori. Vatre gore svuda okolo nas svakog marta, a to je smišljeni rezultat delovanja velikog broja piromana, potpuno zlonamernih. Biolozi naglašavaju da nema niti jednog razloga da se suva prirodna vetetacija pali. Ona se prirodno obnavlja i bez toga, i u njenoj strukturi normano je i neophodno da postoje suve biljke. Paljenjem se krše propisi Zakona o zaštiti prirode, Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o divljači i lovstvu i Zakona o sprečavanju požara. Dovode se u veliku opasnost ljudi, njihova imovina i neposredno strada veliki broj zaštićenih biljaka i životinja, kojih su tršćaci puni ovih prolećnih dna. Uz sve to, požare suve vegetacije je gotovo nemoguće zaustaviti jer se šire ogromnom brzinom.

3. Namerna zloupotreba poljoprivrednih otrova postala je toliko uobičajen metod rešavanja problema koje izazivaju populacije šakala, lisica, divljih pasa i drgih predatora, da opšte stradavanje nekih od najređih ptica u Srbiji preti da desetkuje njihove populacije.

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/zaustaviti-unistavanje-nacionalnog-blaga_471099.html

Povratak...