f Institut Batut: Voda u Užicu, uprkos crvolikim organizmima, bezbedna za piće - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Institut Batut: Voda u Užicu, uprkos crvolikim organizmima, bezbedna za piće

19.03.2014

Voda u užičkom vodovodu bezbedna je za piće i spremanje hrane, uprkos pojavi organizama mikroskopske veličine crvolikog oblika, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U saopštenju se precizira da je u uzorcima vode za piće iz vodovoda uUžicu otkriveno prisustvo slobodno-živećih Nematoda, ali u malom broju, do najviše 10 jedinki po litri, "koji prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) nemaju zdravstveni značaj".

Ti organizmi, mikroskopske veličine crvolikog oblika, najčešće supokazatelj loših sanitarno-higijenskih uslova na postrojenju,uključujući i rezervoare, kao i neadekvatnog tretmana i dezinfekcije vode.

Zbog toga je Institut Batut, u cilju poboljšanja sanitarno-higijenskihuslova u vodovodnom sistemu i adekvatnog tretmana vode, preporučio upotrebu jačeg dezinfekcionog sredstva za dezinfekcijuvode, poboljšanje postupka filtriranja i redovno čišćenje rezervoara.

"Ni u jednom od ispitivanih uzoraka nije utvrđeno prisustvo crevnih protozoa, Entamoeba sp. i Giardia sp, kao ni jaja, larvenih oblika i odraslih jedinki parazita koji mogu da izazovu poremećaje zdravlja kod ljudi", navode iz Instituta Batut.

Na osnovu tih rezulta, Institut Batut je sačinio stručno mišljenje ukojem se konstatuje da je "voda iz vodovodnog sistema u gradu Užicubezbedna za piće i pripremu hrane".

Iz Intituta Batut podsećju i da se nakon ukidanja zabrane korišćenja vode za piće u gradskom vodovodu Užice, od februara ove godine jednom nedeljno obavlja ispitivanje biološke ispravnosti vode za piće, a bakteriološka i fizičko-hemijska ispitivanja se vrše u skladu sa zakonskom regulativom - šest puta mesečno sa osam mernih mesta umreži i sa postrojenja.

U narednom periodu nastaviće se fizičko-hemijska, bakteriološka i biološka ispitivanja.

"Ukoliko bi rezultati ovih ispitivanja pokazali da je došlo do promena koje mogu da imaju uticaj na zdravlje, stanovništo bi bilo blagovremeno obavešteno, a nadležne institucije i organi bi preduzeli odgovarajuće mere", saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/450883/Institut-Batut-Voda-u-Uzicu-uprkos-crvolikim-organizmima-bezbedna-za-pice

Povratak...