f Preventivne mere u EU zbog zagađenja vazduha - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Preventivne mere u EU zbog zagađenja vazduha

18.03.2014

Mnogi evropski gradovi uveli su preventivne mere restrikcije saobraćaja zbog zagađenja od izduvnih gasova vozila, a od skoro je takva mera na snazi i u Parizu, zagađenom praškastim česticama.

Restrikcija saobraćaja u Atini je uvedena kao stalna mera od 1982. godine. Ona se primenjuje od sedam do 20 časova od ponedeljka do četvrtka, a petkom od sedam do 15 časova. Ta mera se ukida od jula do septembra kada gradjani Atine idu na godišnji odmor.

U Lisabonu je na snazi ograničen saobraćaj po centru grada od sedam ujutru do 21 časa. Ta mera je uvedena 2012. godine i primenjuje se od ponedeljka do petka.

U mnogim italijanskim gradova restrikcija je na snazi od 90-ih godina. Gradonačelnici mogu da zabrane saobraćaj vozila koji izazivaju najveće zagađenje. Takva mera je na snazi i u Rimu, a u nekim gradovima sa arheološkim nalazištima, privatni automobili mogu da se kreću jedino uz posebno dozvolu gradskih vlasti.

U Budimpešti se sprovodi ograničeni saobraćaj samo u slučaju velikog zagađenja. Takva mera je uvedena 2010. godine.

Restrikcija saobraćaja važi i za centar Londona.

Berlin je od 2010. godine uveo "ekološku zonu" u centru grada. Slični propisi su uvedeni i u ostalim velikim gradovima u Nemačkoj.

Švajcarska uvodi ograničeni saobraćaj u slučaju velikog zagađenja, ali se to do sada nije događalo. Ta država podstiče građane da svoja vozila opreme filterima za sitne čestice.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/svet/6521-preventivne-mere-u-eu-zbog-zagadjenja-vazduha

Povratak...