f Užice: Voda zagađena crvima - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Užice: Voda zagađena crvima

18.03.2014

Izvorište Sušička vrela, sa koga se Užice alternativno snabdeva vodom zagađeno je – crvima.

Zavod za javno zdravlje saopštio je večeras da biološko ispitivanje vode za piće, uzorkovane prethodne nedelje, „ukazuje na prisustvo slobodno živećih organizama – nematoda“. Ipak, ova ustanova uskratila je Užičane konkretnog značenja ovog termina na latinskom jeziku, poznatog verovatno samo uskom krugu upućenih.

Međutim, podaci dostupni preko interneta kažu da su nematodi zapravo paraziti, „valjkasti crvi ili tip beskičmenjaka koji se odlikuje oblim, izduženim, tantkim i nesegmentisanim telom.“

Iz ZZJZ je objašnjeno da prisustvo nematoda nema patogeno dejstvo po zdravlje ljudi i da biološka i fizičko – hemijska ispitivanja ovih uzorka ukazuju na higijensku ispravnost vode.

- Ovakav nalaz je pokazatelj neophodnosti dodatnih aktivnosti u tretmanu prečišćavanja i dezinfekcije vode za piće što je obaveza JKP „Vodovod“ – navode u ZZJZ.

Mada u ovoj kući ne žele da komentarišu uzrok pojave crva u Sušičkim vrelima, iz kojih 60.000 Užičana pije vodu, objašnjavajući da to nije u njihovom delokrugu posla, nezvanično se saznaje da je zagađenje posledica otpadnih voda koje su rečicom Sušicom dospele do podzemnog izvoriša na njenoj levoj obali u ataru sela Tripkova.

Vodovod sa Sušičkih vrela izgrađen je i pušten u funkciju početkom februara posle saznanja da je hidroakumulacija Vrutci zaražena cijanobakterijama.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/450675/Uzice-Voda-zagadjena-crvima

Povratak...