f Alge prete kanjonu Uvca - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Alge prete kanjonu Uvca

07.03.2014

Alarmantno - alge su zapretile kanjonu Uvca, gde je voda treće i četvrte kategorije. U dva druga jezera, Zlatarskom i Radoinjskom, situacija je znatno bolja, a njihova voda po kvalitetu je svrstana u drugu kategoriju.

Prvo u nizu jezera nastalih sedamdesetih godina posle gradnje brana, Uvačko, dugo je na udaru divljih deponija i kanalizacije koja stiže iz sjeničkih naselja i industrije. Kanjonu Uvca zapretile su alge.

Prema poslednjim merenjima, voda jezera na čijim je obalama stanište beloglavog supa je treće i četvrte kategorije. Nivo vode sada je za 30 metara niži pa je pretnja od cvetanja algi veća.

"Na ovolikom nivou vodostaja jezera i sa klimatskim promenama koje su nesvakidašnje za ovo područje, uz stepen zagađenja koji je negde treće, negde četvrte kategorije, ako ne bude bilo većih padavina postoji mogućnost da dođe do cvetanja algi u periodu maja", objašnjava Branko Bjelić, direktor Specijalnog rezervata prirode Uvac.

U Zlatarskom i Radoinjskom jezeru voda je druge kategorije, a sva tri zajedno sa 550 miliona kubika predviđena su kao rezerva vode za piće. Sada se koristi samo Radonjsko za snabdevanje Priboja.

Na ovom jezeru su čitavi podvodni tepisi vodenog bilja. Što se algi tiče, poslednje cvetanje bilo je pre sedam godina, u manjem obimu, kraće je trajalo, tako da nije bilo većih problema.

Dosadašnje analize pokazuju da je pribojska voda ispravna za piće.

Slučaj Vrutci probudio je i opomenuo sve u Srbiji isto kao i podatak da se 90 odsto otpadnih voda ispušta bez ikakve prerade direktno u prirodu - u reke i jezera, pa je gradnja postrojenja za prečišćavanje neophodna.

"To će biti proces koji će trajati bar 20 godina, koštaće 10 do 20 miliona evra, ali je neophodan kako bi nam reke bile čiste", kaže profesor Svetozar Marjanović iz Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

Kiša i sneg mogu malo i privremeno da poprave situaciju, ali problem nebrige i zagađenja voda ostaje.

Izvor: http://www.rts.rs/

Povratak...