f Opština krši zakon a nadležni ne reaguju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Opština krši zakon a nadležni ne reaguju

12.03.2014

Ekološko udruženje "Da sačuvamo Vojvodinu" iz Tovariševa, u opštini Bačka Palanka, optužilo je danas lokalnu samoupravu da krši zakon jer dopušta mesnim zajednicama da upravljaju registrovanim komunalnim deponijama, iako nemaju dozvolu za to.

"Svi u državi su obavešteni o problemima Bačke Palanke. Ali, ni nadležno Ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine, ni inspekcije ne reaguju na ovaj problem, otpad se odlaže na deponije, spaljuje i predstavlja konstantnu pretnju po zdravlje stanovnika opštine", rekao je agenciji Beta predstavnik tog udruženja Sretenije Bašić.

Prema Zakonu o komunalnim delatnostima koji je stupio na snagu 2. decembra 2011. godine, opštine imaju obavezu da obavljanje komunalnih delatnosti organizuju preko javnih komunalnih preduzeća (JKP).

Bašić je dodao da, uprkos tome, u Bačkoj Palanci to i dalje rade mesne zajednice. "Mesne zajednice ne smeju više da vrše ove poslove. Osnovano je JKP Komunalprojekt, ali ono služi u neke druge svrhe i nije poznato gde završava novac poreskih obveznika koji se sa opštinskog računa prabacuje tom preduzeću", rekao je Bašić.

Prema njegovim rečima, udruženje se obratilo Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, koji je zatim dopis prosledio Ministarstvu građevinarstva i urbanizma, a resorni ministar Velimir Ilić je tražio od Opštinske uprave Bačka Palanka da preduzme mere za rešavanje tog problema.

"Opština nije reagovala na zahteve ministra Ilića do danas, a nakon vanrednog inspekcijskog pregleda obavljenog u martu 2013, lako je mogao da utvrdi da opština i JKP i dalje čine privredni prestup", upozorio je Bašić.

Dodao je i da su JKP i opštine u Srbiji po zakonu dužne da podnose izveštaje o obavljanju komunalne delatnosti resornom ministarstvu, što su one i činile, ali je opština Bačka Palanka u tim izveštajima kao jedinog vršioca navela JKP Komunalprojekt i tako izbegla da izvesti o tome ko zaista obavlja komunalnu delatnost u naseljenim mestima.

"Samim tim, Republička komunalna inspekcija bi trebalo da podnese i krivične prijave protiv čelnika opštine, jer su u izveštajima obmanjivali o tome ko i u kom obimu vrši te delatnosti i naplatu istih", rekao je Bašić. 

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/opstina-krsi-zakon-a-nadlezni-ne-reaguju_469149.html

Povratak...