f Sve češći krivolov i trovanje zaštićenih vrsta - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Sve češći krivolov i trovanje zaštićenih vrsta

06.03.2014

Vojvođanski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović upozorio je danas da su sve češći slučajevi trgovine zaštićenim životinjskim vrstama, posebno pticama, kao i slučajevi namernog trovanja zaštićenih vrsta.

Puzović je rekao da je potrebna brza reakcija nadležnih, kako bi se odbranile zaštićene vrste i očuvala životna sredina.

On je naveo da pokrajinska inspekcija ima veoma dobru saradnju sa policijom i sa udruženjima građana, i dodao da je 2013. obavljeno više od 100 inspekcijskih nadzora.

Predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine kazali su da je najčešća nelegalna trgovina zaštićenih vrsta ptica pevačica, koje se u velikom broju hvataju u prirodi i zatim se prodaju na berzama.

Istaknuto je i da su sve češći slučajevi namernog trovanja ptica grabljivica, tako što se u prirodu stavi zatrovano meso neke domaće životinje.

Pretpostavlja se da se leš otrovane životinje stavlja u prirodu, pre svega, kako bi se otrovali šakali, lisice i divlje svinje, ali orlovi vrlo često stradaju od tog mesa jer su najpokretljiviji.

Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije rekao je da je ilegalna trgovina zaštićenih životinjskih vrsta takođe krivolov, jer je hvatanje tih životinja samo po sebi krivolov.

Prema njegovim rečima, najučestalije ptice krivolove lovci, zatim preparatori, golubari, sokolari, odgajivači i trgovci pticama, ribolovci.

- Oni svoje zločine reklamiraju preko malih oglasa i preko Fejsbuka - kazao je Ružić i dodao da je udruženje čiji je član oformilo tim za borbu protiv krivolova.

On je ocenio da su kazne za ta nedela suviše blage, a problem predstavljaju i dugački sudski procesi protiv krivolovaca.

Na konferenciji su predstavljeni i neki primeri te vrste kriminala, poput berze sitnih životinja u Pančevu 23. februara ove godine, kada je inspekcija oduzela više od 80 zaštićenih vrsta ptica, kao i slučajeva kada se na pijacama takodje prodaju zaštićene vrste ptica.

Prikazano je i da je u periodu od 2009. do 2014. godine pronađeno više od 20 mrtvih orlova belorepana, a 1. decembra prošle godine pronađeno je i pet otrovanih mišara.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/447712/Sve-cesci-krivolov-i-trovanje-zasticenih-vrsta

Povratak...