f Građani Stare Pazove protiv postrojenja za otpad - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Građani Stare Pazove protiv postrojenja za otpad

27.02.2014

Žitelji Stare Pazove, okupljeni oko neformalnog udruženja "Za zdravu opštinu Stara Pazova", protestovaće u subotu 1. marta protiv izgradnje postrojenja za preradu industrijskog otpada.

To postrojenje bi trebalo da bude na lokaciji sadašnje opštinske deponije smeća.

Reč je o investiciji od 35 miliona evra, a projekat bi trebalo da bude sproveden u saradnji sa Evropskom komisijom za razvoj, za koji su saglasnost dali i Pokrajinski sekretarijat i Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije.

Kako je navelo neformalno udruženje, građani smatraju da to postrojenje ne bi trebalo graditi na poljoprivrednom zemljištu i na udaljenosti manjoj od 3,5 kilometra od naselja, te su sazvali "zbor građana" da se interesi žitelja iznesu pred nadležnima.

Udruženje je navelo da je nekoliko opština u Srbiji već odbilo takvo postrojenje - Ćićevac, Pančevo, Subotica, Šabac, Kovačica, zbog opasnosti po zdravlje i poljoprivredu.

Predstavnica udruženja Stanislava Babin rekla je agenciji Beta da je inicijativu osporavala lokalna samouprava koja smatra da su protesti deo predizborne kampanje i istakla da udruženje nema političku pozadinu.

"Oštro se protivimo politizaciji naše borbe za očuvanje životne sredine. Kada su građani prepoznali problem koji će im ugroziti kvalitet života, organizovali su se spontano, a politički i nacionalno su neutralni", kazala je Babin.

Dodala je da je udruženje ranije učestvovalo na javnoj prezentaciji tog projekta, na kojoj je postavljeno pitanje da li će poljoprivrednici iz okoline budućeg postrojenja moći da dobiju sertifikat za organsku hranu koju proizvode.

"Odgovore nismo dobili, lokalni mediji nas ignorišu, a aktivisti udruženja doživljavaju pritiske", kazala je Babin.

Sa zbora u subotu, 1. marta, u 16 časova, građani će uputiti zahtev opštini da obustavi sprovođenje odluke i projekat izgradnje postrojenja.

Sa zbora će poručiti da postrojenje može biti sagrađeno u nenaseljenom kraju i na manje kvalitetnom zemljištu. Pominje se primer nemačkog grada Dortmunda gde su se iz takvog postrojenja izlile štetne materije i nanele veliku štetu okolini.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6457-gradjani-stare-pazove-protiv-postrojenja-za-otpad

Povratak...