f NIS uveo novi ekološki metod bušenja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

NIS uveo novi ekološki metod bušenja

20.02.2014

Naftna industrija Srbije (NIS) uvela je na bušotini u Kikindi novu metodu u bušenju, primenom principa "suvih lokacija", saopštio je NIS.

Reč je o jednoj od najnaprednijih tehnologija koje koriste vodeće svetske naftne kompanije i koja zadovoljava najstrože standarde zaštitežživotne sredine, a NIS će u prvom kvartalu ove godine te nove metode primeniti na četiri bušeća postrojenja, za šta je odobren budžet od 480 miliona dinara.

Bušeće postrojenje "N-3", na bušotini "Ki H-1" u Kikindi je prvo postrojenje NIS-a koje je opremljeno dodatnom opremom i na kojem je primenjena metoda "suvih lokacija".

Ta metoda omogućava maksimalnu zaštitu tla, vode i okruženja od zagađenja i u potpunosti je usklađena sa domaćim i evropskim propisima u oblasti ekologije, geoloških istraživanja, kao i bezbednosti i zaštite na radu.

Primenom ove nove tehnologije u bušenju postiže se i značajan ekonomski efekat uštede.

"Zahvaljujući primeni metode `suve lokacije`, sad imamo efikasniji i ekonomičniji proces bušenja koji je u skladu sa najvišim ekološkim standardima u ovoj oblasti. Procena je da će uštede primenom ove nove tehnologije do kraja 2016. iznositi 831 milion dinara", objasnio je menadžer za tehnička pitanja u Bloku Servisi NIS-a Aleksandar Bundaleski.

Predsednik sindikata u Bloku Servisi NIS-a Mirko Čavić rekao je da početak primene metode "suve lokacije" umnogome doprinosi bezbednosti i zaštiti na radu, kao i sigurnijem i bržem radu zaposlenih.

"Radnicima na radilištima je olakšan rad u terenskim uslovima, dok je higijena podignuta na viši nivo. Rizici koji postoje u svakodnevnom radu zaposlenih se ovim sistemom višestruko smanjuju", rekao je Čavić.

Proizvođač opreme za novu metodu bušenja na NIS-ovom postrojenju u Kikindi je američka kompanija NOV - Brandt (National Oilwell Varco), jedna od vodećih svetskih kompanija za proizvodnju opreme za naftnu industriju.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/kikinda/nis-uveo-novi-ekoloski-metod-busenja_463583.html

Povratak...