f NVO sumnja da je naftno zagadjenje u Turiji sanirano - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

NVO sumnja da je naftno zagadjenje u Turiji sanirano

20.02.2014

Nevladina organizacija Zelena patrola dovela je večeras u pitanje izjave da je u potpunosti sanirana naftna mrlja koja se pojavla na jednoj njivi u blizini sela Turija u opštini Srbobran.

Zelena patrola je upitala kako je moguće da je Naftna industrija Srbije izvestila nadležnu pokrajinsku inspekciju da je zemljište na njivi tako brzo sanirano i da je bio zagađen samo tanak površinski sloj zemljišta.

"Utvrdili su da je izlivena nafta zagadila tek tanak sloj plodne crnice, i taj sloj je uklonjen. Da li je nafta pala sa neba kada je zagadila samo tanak povrsinski sloj zemlje? Cevi naftovoda se nalaze duboko u zemlji, pa se pitamo koliko je zasićena zemlja oko cevovoda kad je nafta izbila na površinu", navodi se u saopštenju.

Zelena patrola je navela i da su i NIS i nadležna pokrajinska inspekcija reagovali tek kada je vest o zagađenju dospela u javnost.

"Ako se problem pojavio u subotu, i kompanija čijim radom je nastao problem, nije reagovala dok slučaj nije dospeo do javnosti, da li se to smatra brzim reagovanjem? Da li je period od subote do utorka brza reakcija?", piše u saopštenju.

Naftna mrlja koja se pojavila na njivi u blizini sela Turija u opštini Srbobran nastala je zbog pucanja lokalnog naftovoda, ali ne predstavlja opasnost za životnu sredinu, rečeno je novinarima juče u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Prema podacima koje je tom sekretarijatu dostavila Naftna industrija Srbije, do izlivanja nafte došlo je zbog "perforacije" cevi lokalnog naftovoda.

Izlilo se oko 200 litara nafte pomešane s vodom, a kroz taj deo lokalnog naftovoda zatvoren je protok nafte, tako da nema opasnosti od daljeg izlivanja, kazali su u sekretarijatu.

Dodali su da je zagađeno zemljište u međuvremenu sanirano i nema opasnosti od po životnu sredinu.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6419-nvo-sumnja-da-je-naftno-zagadjenje-u-turiji-sanirano

Povratak...