f Zelena oaza na prostoru nekadašnjeg kostura u Subotici - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zelena oaza na prostoru nekadašnjeg kostura u Subotici

19.02.2014

Prošlo je godinu dana od kako je srušena betonska kontrukcija pored Otvorenog univerziteta, poznatija kao kostur. Osim što je teren izravnat i što je posađeno nekoliko sadnica, veći radovi se na ovom prostoru nisu obavljali. Ipak u Direkciji za izgradnju Grada najavljuju uređenje tog parka, odnosno zelene oaze, koja će služiti građanima za relaksaciju u centru grada. Za ovu godinu planirano je samo da se posade stabla i žbunovi, dok se tek za sledeću godinu planira postavljanje klupa, tucanika i šetališta.

Ovako je to izgledalo pre godinu dana, kada je srušen i poslednji od nekoliko stubova koji su na ovom mestu stajali više od 50 godina. Od tada pa do danas nije mnogo urađeno, osim što je posađeno nekoliko sadnica. Ideja je ipak da na ovom mestu u naredne dve godine nastane zelena oaza, gde će Subotičani moći da uživaju u prirodi i u samom centru grada.

Napravljen je predlog za uređenje tog prostora koji predviđa manji park sa klupama, rasvetom i šetalištem. Predlog predviđa otvaranje prolaza iz ulice Vase Stajić, kao i od strane Otvorenog univerziteta, za odmor, odnosno relaksaciju sugrađana. Ove godine planira se sadnja različitih vrsta sadnica, za šta je izdvojeno oko 300 hiljada dinara, dok će se drugi deo uređenja, koji je 4 do 5 puta skuplji, gde između ostalog spada i  rušenje ograde oko placa, verovatno raditi sledeće godine.  

JKP Čistoća i zelenilo je trenutno u fazi javne nabavke sadnica i čim se ona završi, počeće se sa sadnjom, što će verovatno biti ovog proleća. Prvi deo radova koštaće oko 300 hiljada dinara, dok će drugi deo radova biti skuplji i koštaće blizu milion i 500 hiljada dinara.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/zelena-oaza-na-prostoru-nekada-njeg-kostura

Povratak...