f Mali: Ispunili smo obećanje i omogućili žiteljima Ripnja pouzdano snabdevanje vodom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Mali: Ispunili smo obećanje i omogućili žiteljima Ripnja pouzdano snabdevanje vodom

17.02.2014

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas puštanju u rad punkta „Draženovac”, kojim je 10.000 žitelja Ripnja konačno dobilo pitku vodu. 

On je istakao da je Privremeni organ ispunio obećanje i omogućio da stanovnici naselja Ripanj, od Ibarske magistrale do centra Ripnja, dobiju pouzdano i kvalitetno snabdevanje pitkom vodom.

– Vodosnabdevanje Ripnja je dugogodišnji, veliki problem sa kojim se sučeljavaju stanovnici ovog dela Voždovca. Izgradnja rezervoara „Draženovac” krenula je krajem 90-ih godina prošlog veka i drago mi je da nakon više od decenije stanovnici ovog dela Beograda mogu da kažu da su dobili vodu – istakao je Mali. 

On je precizirao da je izgradnja ovog rezervoara zajedno sa cevovodom u dužini od četiri kilometra koštala oko 80 miliona dinara. 

– Bitno je da se izgradnjom ovog rezervoara stvaraju preduslovi da se daljiim razvojem sekundarne mreže završi projekat snabdevanja vodom svih domaćinstava u Ripnju. Ovaj projekat je takođe i dokaz kako ne treba raditi, kako se loše radilo u prethodnom periodu, jer je za ovako ključan projekat trebalo čekati od devedesetih godina pa do danas. U narednom periodu jedan od prioriteta biće rešavanje problema građana iz rubnih opština – ukazao je predsednik Privremenog organa. 

Građani Ripnja će napokon, u 21. veku, dobiti vodu, istakao predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić i dodao da će do kraja godine voda stići do svih predviđenih ulica u ovom naselju. 

Direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Svetozar Veselinović dodao je da je ovo primer kako treba raditi i ubuduće, kako bi svi stanovnici dobili vodu. On je kazao da je rezervoar „Draženovac” proširen, ubačena je nova crpna stanica i stvoreni su uslovi da se na ovoj koti vodom u dogledno vreme snabde 85 odsto građana Ripnja. 

– Bitno je pomenuti da „Beogradski vodovod i kanalizacija” građanima Ripnja daje besplatno projekat i tehničke uslove, dok će grad Beograd donirati cevi, a mi žitelji treba da uložimo za šaht, kopanje i polaganje cevi – istakao je za Beoinfo korisnik nove mreže u Ripnju Radiša Đorđević. 

„Beogradski vodovod i kanalizacija” izveo je radove na izgradnji novog cevovoda, dužine četiri kilometra i rezervoara „Draženovac”. Uukupna vrednost ovih radova 81 milion dinara. Na punktu „Draženovac” bila je neophodna izgradnja novog rezervoara kapaciteta dva puta 500 kubika radi povećanja rezervoarskog prostora. Pored postojećeg cevovoda prečnika 200 mm, kojim se potiskuje voda sa crpne stanice Lipovica 3, zbog boljeg rada rezervoara, izgrađen je i novi cevovod prečnika 315 mm u dužini od četiri kilometra. Zbog stabilnog snabdevanja vodom potrošača, u zoni oko rezervoara u zatvaračnici rezervoara ugrađen je hidrofor. Sredstva je obezbedilo JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” uz pomoć grada. Proteklih meseci intenzivirani su radovi na završetku ovog punkta, čijom se izgradnjom stiču uslovi da se formiraju rezerve u rezervoaru, koje se mogu obnavljati kada je manja potrošnja. Na taj način građani mogu biti sigurni da će u svakom trenutku imati na raspolaganju dovoljno kvalitetne vode iz beogradskog vodovoda. 

U ranijem periodu jedan deo stanovnika naselja Ripanj imao je probleme sa snabdevanjem vodom, najčešće u letnjim mesecima, kada je usled povećane potrošnje zbog visokih temperatura dolazilo do pada pritiska i povremenih nestašica. Razlog tome je što su se vodom snabdevali direktno iz Barajeva preko crpne stanice Lipovica. 

Događaju su prisustvovali predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Svetozar Veselinović i brojni građani Ripnja.

Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1586783

Povratak...