f U Grockoj projekat omladinske razmene „Priroda u kolažu” - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Grockoj projekat omladinske razmene „Priroda u kolažu”

18.02.2014

Centar za kulturu Grocka će od 1. marta do 31. avgusta realizovati projekat omladinske razmene „Priroda u kolažu” („Nature in collage”). Ovaj projekat se realizuje u okviru programa Evropske unije „Mladi u akciji” („Youth in Action”), koji sprovodi Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu politiku i kulturu (EACEA). Partneri na projektu su organizacije iz šest evropskih zemalja: „Ngo Oro – Skopje” iz Makedonije, „SEYF Malta” iz Malte, „Roter Baum Berlin UG” iz Nemačke, „Instytut Dziedzictwa Kruszwicy” iz Poljske, „Together Romania Association” iz Rumunije i „Edosk” iz Turske.

Tokom razmene, koja će se održati u Grockoj od 21. juna do 1. jula, iz svake od navedenih organizacija biće po pet učesnika između 18 i 26 godina i po jedan omladinski lider. Centar za kulturu Grocka će u realizaciju ovog projekta uključiti mlade ljude sa teritorije opštine Grocka koji su zainteresovani za ekologiju, umetnost i aktivno uključivanje građanstva u društvene probleme. Na taj način se mladima pruža mogućnost da razmenom mišljenja i iskustava, kao i zajedničkim aktivnostima sa učesnicima iz drugih zemalja bliže upoznaju ekološke probleme, njihove uzroke i posledice, načine rešavanja tih problema u drugim zemljama i kulturama i da svoje stavove i zaključke prezentuju širem auditorijumu na izložbi kolaža, koju će tokom razmene pripremiti, i na taj način skrenu pažnju na neophodnost rešavanja ekoloških problema. Uz ekološke teme, učesnici će upoznati i kulturu zemalja učesnica, načine razmišljanja i ponašanja, navike, ishranu, muziku i sl. na interkulturalnim večerima, ali i u neformalnim razgovorima tokom razmene i nakon nje. Na ovaj način stvara se mreža poznanstava sa vršnjacima iz različitih zemalja koji su zainteresovani za slične ili iste teme, u ovom slučaju za ekologiju, umetnost i aktivno građanstvo.

Centar za kulturu Grocka je i partner na projektu omladinske razmene „Lepotica i zver” („Beauty and the beast”), takođe u okviru programa Evropske unije „Mladi u akciji”. Projekat se realizuje u Rigi, glavnom gradu Letonije, od 1. februara do 31. jula. Partneri na ovom projektu su organizacije iz Velike Britanije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Letonije, Palestine i Srbije. U ovu razmenu Centar za kulturu Grocka želi da uključi petoro mladih sa teritorije opštine Grocka koji su zainteresovani za pitanja marginalizacije, diskriminacije na rasnoj, etničkoj i verskoj osnovi, tolerancije, ljudskih prava i slobode govora. Razmena će trajati od 12. do 17. maja. Troškovi smeštaja i hrane su pokriveni sto odsto, a putni troškovi 70 odsto ukupne cene karata.

Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1586890

Povratak...