f Zrenjaninci protestovali zbog lošeg kvaliteta vode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zrenjaninci protestovali zbog lošeg kvaliteta vode

15.02.2014

Građani su danas u Zrenjaninu održali protest sa kojeg su zatražili hitno rešavanje problema pijaće vode u tom gradu u kojem je voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće već 10 godina.

Voda iz gradskog vodovoda zabranjena je za piće 2004. godine zbog prekomerne količine arsena, a građani Zrenjanina, prema nekim procenama, dnevno troše 20.000 evra za kupovinu vode u flašama.

Organizatori protesta su istakli da je Zrenjanin ubedljivo najveći potrošač flaširane vode, ali da je povećan broj obolelih od zaraznih bolesti digestivnog trakta jer su ljudi koji nemaju dovoljno novca prinuđeni da piju vodu iz gradskog vodovoda.

Protest su organizovala udruženja "Eko tok" i "Naša grad naša stvar". Jedan od organizatora Momčilo Grujić rekao je novinarima da od Skupštine Zrenjanina zahtevaju da do 21. februara zakaže vanrednu sednicu na kojoj bi bilo saopšteno mesto i vreme javne rasprave o problemu vode.

"Na tu javnu raspravu moraju se pozvati svi koji su do sada učestvovali kao ponuđači, svi stručnjaci, pre svega iz Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, kako bi kompletna javnost uključila u rešavanje problema a u cilju tehničkog rešenja i pravca u kome će Zrenjanin dobiti fabriku vode", rekao je Grujić.

Predstavnik organizatora protesta Zdravko Vujasinović najavio je da će protest biti održan i sledeće subote ako ne bude zakazana sednica lokalnog parlamenta.

Inicijatori protesta su podsetili da su se pre tačno 27 godina pojavila prva idejna rešenja za izgradnju fabrike vode koja bi rešila problem vodosnabdevanja grada čistom vodom za piće, ali da do današnjeg dana, osim par probnih postrojenja i bezbroj obećanja političara, ništa nije rešeno.

Ugovor o izgradnji fabrike vode sa nemačkom firmom "Vasertehnik" potpisan je aprila 2012. godine, a skupštinskom odlukom prošle godine zamrznut je posao izgradnje fabrike vode sa namerom da se ispita zakonitost tendera pa je i realizacija projekta dovedena u pitanje.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/443064/Zrenjaninci-protestovali-zbog-loseg-kvaliteta-vode

Povratak...