f Ministar Mihajlović obišla radove na uklanjanju divlje deponije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministar Mihajlović obišla radove na uklanjanju divlje deponije

12.02.2014

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović obišla je danas radove na uklanjanju divlje deponije koja se nalazi u blizini nehigijenskog romskog naselja na Novom Beogradu. Ministar je zajedno sa predstravnicima gradske uprave najavila da će u blizini "divljih" deponija u Beogradu biće postavljene kamere, kako bi se pronašli i sankcionisali oni koji ostavljaju otpad, i posle čišćenja ponovo stvaraju deponije.

"Ministarstvo podržava ovakve aktivnosti i danas sam ovde da pozdravim koordiniranu akciju, izmađu građana, privremenog veća, nevladinog sektora, gradskih komunalnih preduzeća i resornog ministarstva. Pitanje divljih deponija, kojih u Beogradu ima 225, je neophodno sistemski rešiti, u koordinaciji svih nadležnih, kako se ne bi obnavlje one koje se očiste. Dogovorili smo se da u koordinaciji sa policijom budu postavljene kamere a inspekcija će biti još agilnija, kako bi oni koji koji ostavljaju đubre tamo gde mu nije mesto, dobili ime i prezime " rekla je Mihajlović, posle obilaska radova koje sprovode radnici „Gradske čistoće“.

Ona je podsetila da je 2011. godine prethodna vlast izdvojila 35 miliona dinara iz budžeta kroz projekat "Očistimo Srbiju", a nažalost u Beogradu se deponije i dalje pojavljuju i poručila da sada moramo da smislimo sistemski način, kako da kada se jedna ovakva deponija očisti, da se ona ne kroz izvesno vreme ponovo ne pojavi.

Mihajlović je istakla da je "Gradska čistoća" u prethodnih mesec dana očistila 1.000 metara kubnih komunalnog otpada u Beogradu i dodala da je to znak da te deponije mogu da se očiste i srede, ali je dodala da joj se čini da to nije rađeno godinama.

Gradski sekretar za životnu sredinu Goran Trivan ukazao je da je teško rešiti pitanje "divljih" deponija, koje se ponovo javljaju posle čišćenja, uprkos upornosti i radu javnih komunalnih preduzeća.

Predstavnici grada Beograda su najavili da će u ovoj godini u čišćenje divljih deponija u Beogradu biti uloženo oko pet miliona dinara, što nije dovoljno da se očiste sve, ali će biti značajnih rezulata, i tek treba da se utvrdi redosled kojim će se čistiti.

Izvor:http://www.merz.gov.rs/cir/aktuelnosti/ministar-mihajlovic-obisla-radove-na-uklanjanju-divlje-deponije

Povratak...