f Valjarević: Šljunkare nam ugrožavaju zdravu vodu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Valjarević: Šljunkare nam ugrožavaju zdravu vodu

13.02.2014

Šljunkare koje neprestano niču na Velikoj Moravi ugrožavaju požarevačko izvorište pijaće vode. Pored toga ugrožen je i drumski most zbog potkopavanja stubova, rekao je Boom 93 direktor Vodovoda Saša Valjarević.

Grad i Vodovod su 21.januara uputili dopis na nekoliko adresa u vrhu države, koji su potpisali gradonačelnik Miomir Ilić i predsednik Skupštine grada Bane Spasović“, rekao je Valjarević. On je precizirao da je dopis upućen premijeru Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Direkciji za vode i Agenciji za zaštitu životne sredine.

Do sada nismo dobili bilo kakav odgovor, ali ga očekujemo, rekao nam je Valjarević.

On je upozorio da će se problemi u snabdevanju grada pijaćom vodom osetiti vrlo brzo.

„Vodostaj je nizak, a ukoliko ne bude značajnijih padavina, s porastom potrošnje moći ćemo da biramo između prigušenja pristiska ili pogoršanja kvaliteta vode. Ni u jednom trenutku ne možemo da dozvolimo da voda ne bude ispravna za piće“, naglasio je on.

Tačan broj privatnih šljunkara koje rade na Velikoj Moravi kod Požarevca nije poznat, ali se procenjuje da ih ima preko 20. Dozvole koje dobijaju za rad nisu u nadležnosti lokalne samouprave i samo republika može da reši ovaj problem.

Izvor: http://www.ekologija.rs/valjarevic-sljunkare-nam-ugrozavaju-zdravu-vodu

Povratak...