f U toku međulaboratorijsko ispitivanje kvaliteta vazduha u Užicu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U toku međulaboratorijsko ispitivanje kvaliteta vazduha u Užicu

11.02.2014

U Užicu je danas počelo sedmodnevno međulaboratorijsko uporedno ispitivanje kvaliteta vazduha u kome učestvuje 26 laboratorija iz Srbije i po jedna iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.

- Cilj ovog ispitivanja je podizanje tačnosti rezultata ispitivanja kvaliteta vazduha - izjavio je za Tanjug šef Odeljenja za sanitarnu hemiju i ekotoksikologiju Zavoda za javno zdravlje Užice Vlasta Stevanetić.

On je konstatovao da je “Užice jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, u kome su vrednosti čađi u toku zime veće dva do 10 puta od dozvoljenih vrednosti.

- Zbog toga smo i inicirali ovo okupljanje kako bismo dobili najtačnije rezultate. U narednih sedam dana merićemo prisustvo čađi i lebdećih čestica i sadržaj teških metala u njima” - rekao je Stevanetić.

Međulaboratorijsko ispitivanje kvaliteta vazduha odžano je prvi put 2012.godine u Užicu. Ova okupljanja imaju i eliminatorni karakrer, kaže Stevanetić.

Laboratorije koje ne postignu zahtevanu tačnost rezultata biće eliminisane i ostaće bez akreditacije, na osnovu koje Ministarstvo zdravlja izdaje dozvole za kontrolu vazduha”, naglašava Stevanetić.

Međulaboratorijsko uporedno ispitivanje kvaliteta vazduha na području grada Užica trajaće do 18. februara, a dobijeni rezultati biće prosleđeni Ministarstvu zdravlja.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/441922/U-toku-medjulaboratorijsko-ispitivanje-kvaliteta-vazduha-u-Uzicu

Povratak...