f Nedovoljno učešće javnosti u zaštiti prirode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nedovoljno učešće javnosti u zaštiti prirode

11.02.2014

Učešće javnosti u donošenju odluka vezanim za zaštitu prirode i životne sredine u Srbiji je još uvek nedovoljno i često je praćeno predrasudama da oduzima vreme i košta mnogo, ocenjeno je danas na nacionalnoj konferenciji "Učešće javnosti u zaštiti prirode".

Na skupu, koji je uz učešće predstavnika organizacija civilnog društva, institucija i resornih ministarstava održan u Beogradu, istaknuto je da učešće javnosti ubrzava proces donošenja odluka vezanih za zaštitu prirode, povećava kredibilitet upravljača zaštićenim područjima i dovodi do toga da lokalno stanovništvo više podržava aktivnosti upravljača.

Pokrajinski sekretar za graditeljstvo, urbanizam i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović kazao je da je "nivo svesti o zaštiti životne sredine u Srbiji nizak, jer se ljudi bore za preživljavanje", i dodao da bez saradnje države, stručnih institucija i nevladinih organizacija "nema boljitka u zaštiti prirode".

Puzović je istakao i da nema jedinstvenog stava kakvo je stanje prirode u zaštićenim područjima u Srbiji, odnosno da su mišljenja o tome da li je ono zadovoljavajuće ili nije veoma različita.

Direktor kancelarije za jugoistočnu Evropu Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) Boris Erg kazao je da se u mnogim zemljama sveta zainteresovana javnost može uključiti u sve nivoe odlučivanja vezane za zaštitu životne sredine, bez obzira da li se radi o zakonodavstvu, finansiranju ili nekom drugom segmentu.

Erg je kazao da broj zaštićenih područja u svetu raste, a time i potreba za većim uključivanjem javnosti u odlučivanje o tome kako će se na održiv način koristiti i zaštititi prirodni resursi, navodeći da je "oko 10 odsto ukupnog kopna Zemlje trenutno pod nekim vidom zaštite".

Izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije Tanja Petrović smatra da će proces pridruživanje EU podstaći državu da sve više uključuje javnost u proces odlučivanja, koji se tiče zaštite životne sredine, a naročito u radne grupe koje formulišu zakonska rešenja.

Ona je podsetila da je u nedavnim izveštajima EU o napretku Srbije zamereno što ne postoji intenzivnija saradnja države i civilnog sektora u oblasti zaštite životne sredine.

Konferenciju su organizovali Mladi istraživači Srbije, Eko centar i CINA, a u okviru projekta "Zainteresovani za održivost zaštićenih područja".

Projekat se realizuje u okviru programa SENSE, koje sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu uz podršku Švedske agencije za međunarodnu pomoć (SIDA).

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/nedovoljno-ucesce-javnosti-u-zastiti-prirode_461127.html

Povratak...