f Projekat "Zvuk ptica" ulazi u završnu fazu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Projekat "Zvuk ptica" ulazi u završnu fazu

12.02.2014

Projekt “Zvuk ptica” ulazi u završnu fazu. U prostorijama Zavoda za zaštitu prirode Srbije, održan je Konsultativni sastanak NVO za zaštitu ptica.

Sastanku su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija koje su podržale „Palićku inicijativu”, dokument koji je nastao tokom prvog konsultativnog sastanka koji je održan na Paliću u novembru prošle godine, kao i predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije i predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Ovaj konsultativni sastanak bio je nastavak aktivnosti organizatora projekta „Zvuk ptica” da kroz dijalog sa nadležnim institucijama, bolje organizovani civilni sektor u većoj meri učestvuje u kreiranju i izmenama zakona vezanih za zaštitu ornitofaune i biodiverziteta Srbije. Na samom sastanku je učesnicima predstavljen projekat „Zvuk ptica” koji ima za krajnji cilj obustavu lova na prepelice i grlice i očuvanje ornitofaune i biodiverziteta Srbije.

„Palićku inicijativu za zaštitu ptica i biodiverziteta Srbije” do sada je podržalo 50 nevladinih organizacija, a sastanak je poslužio i kao mesto ujedinjenja ovih organizacija u Koaliciju NVO koja će kroz svoje radno telo raditi na stalnoj kampanji za zaštitu ptica, navodi se u saopštenju. Koalicija nevladinih organizacija, zajednički plan aktivnosti, monitoring sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i podsticanje međusektorske saradnje, dobilo je potpunu podršku oba Zavoda za zaštitu prirode. Inicijativu o zabrani lova na grlice i prepelice podržalo i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, dok Uprava za šume ministarstva poljoprivrede i nekoliko agencija koje su zadužene za dovođenje italijanskih lovaca nisu podržali inicijativu. U saopštenju se ističe da se neće odustati od  zaštite najznačajnijih prirodnih resursa naše države i da je reč o  očuvanju biodiverziteta Srbije.

Poruka nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede: Filozofija lova i briga o prirodnim dobrima Srbije mora da se menja!”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/projekat-zvuk-ptica-ulazi-u-zavr-nu-fazu

Povratak...