f Francuski inženjering za čistiji Kragujevac - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Francuski inženjering za čistiji Kragujevac

05.02.2014

U Parizu potpisan sporazum o saradnji francuske kompanije i kragujevačke lokalne samouprave na izradi studije za upravljanje otpadom u Šumadiji.

U Parizu, u rezidenciji Ambasadora Republike Srbije, svečano je obeleženo potpisivanje  Sporazuma o saradnji između grada Kragujevca i francuske renomirane kompanije za inženjering EGIS . Sporazum se odnosi na  izradu  studije o izvodljivosti za integralno rešenje upravljanja otpadom na teritoriji  Kragujevca i prigradskih opština. Studijom se zapravo traži najadekvatnije rešenje za prikupljanje, tretman i valorizaciju komunalnog i industrijskog otpada za preko 220.000 stanovnika Šumadije.

Na Sporazum, koji je u Kragujevcu potpisao gradonačelnik Veroljub Stevanović, potpis je u Parizu stavila Katrin Žato, direktorka Egisove specijalizovane filijale EGIS WASTE MANAGEMENT. 

Finansiranje ove studije, od strateškog značaja za postojani razvoj i očuvanje životne sredine grada Kragujevca, trebalo bi da bude obezbeđeno iz sredstava fonda francuske vlade FAZEP. Procedura je u toku, a potrebna su sredstva od oko pola miliona evra.

Fazep je instrument donacija Ministarstva ekonomije i finansija Francuske za pomoć projektima  u inostranstvu, na kojima rade francuske kompanije. U pitanju su francuske kompanije najvišeg stepena kompetencije i znanja, koje rade na projektima kao što su izrada studija o izvodljivosti i tehnička asistencija. Kroz tako finansirane projekte, u inostranstvu se pozicioniraju francuske kompanije, a istovremeno podstiče održivi ekonomski razvoj izabranih zemalja, pre svega bolji pristup vodi, energiji, poboljšavaju transportni uslovi, ili jačaju medicinski kapacitet. Korisnici fonda Fazep su javna preduzeća i lokalne samouprave u oko 60 zemalja, među kojima je i Srbija,  koje je Francuska  ubrojila u prioritete  Državnog fonda za ravoj  (APD).

Pokretač uspostavljanja francusko-srpskih veza na ovom projektu i njihovom formalizovanju kroz potpisani Sporazum je  direktor kompanije Stema Balkan Consulting iz Beograda Zoran Milinković. Kao jedan od najaktivnijih predstavnika  srba u Francuskoj  i član Saveta dijaspore PKS za Francusku, Milinković je izrazio zahvalnost našoj ambasadi i Predstavnšitvu PKS u Parizu na saradnji i bezrezervnoj podršci na ovom i drugim započetim projektima u domenu zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Potpisivanju je prisustvovao ambasador Srbije u Francuskoj,  direktorka Predstavništva Privredne komore Srbije u Parizu, direktor kompanije Stema Balkan Consulting, predstavnik kompanije EGIS i brojni novinari.

Izvor: http://www.pks.rs/Vesti.aspx?IDVestiDogadjaji=10948

Povratak...