f Zrenjanin ulaže u podizanje pojasa zaštite od vetra - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zrenjanin ulaže u podizanje pojasa zaštite od vetra

06.02.2014

Grad Zrenjanin uložiće 10 miliona dinara u podizanje pojasa zaštite od vetra kako bi se smanjila mogućnost nanošenja smetova na puteve, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić.

On je agenciji Beta rekao da će se tako smanjiti mogućnost da se ponovi situacija iz prošle sedmice kada je desetine vozila zbog jakog vetra bilo zavejano na putu.

Janjić je rekao da su ranije na teritoriji Zrenjanina, postojali vetrozaštitni pojasevi od niskog rastinja, žive ograde i drveća, ali da su vremenom oni nestali zbog krađa i zaoravanja njiva do puteva.

"Problem je i to što se mešaju ingerencije lokalnih i republičkih vlasti. Međutim, ne možemo mi da prebacujemo odgovornost jedni na druge. Da, mi imamo problem i naši građani su zbog toga imali problem", naglasio je on.

Janjić je rekao da posao podizanja zaštinih zasada ne može da se uradi odjednom, već da mora da postoji dobar plan i dodao da se pored sadnje drveća razmatraju i ozbiljnije mogućnosti.

"Postoje rešenja predviđena za autoputeve, ali ni jedna deonica autoputa u Srbiji to nema. Razmotrićemo sve mogućnosti i nadam se da će se u ovoj godini i videti šta se uradilo na putnim pravcima na teritoriji Zrenjanina", rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Da su ranije, pre dvadesetak godina, postojali drvoredi pored puta potvrđuju i stariji Zrenjaninci, a stručnjaci ukazuju da je zbog nedostatka šuma pogoršanje tla već evidentno, menja se mikroklima, kvalitet zemljišta se drastično menja, a vetar svake godine ispira po pet milimetara najplodnijeg tla.

Na području srednjeg Banata opština Sečanj ima najniži stepen šumovitosti sa 0,37 odsto, Žitište 0,45 odsto, Novi Bečej 0,8 odsto, Nova Crnja 0,81 odsto, a Zrenjanin ima 2,6 procenata šume. Šumovitost Vojvodine iznosi 6,5 odsto, dok taj procenat u Evropi iznosi 40 procenata.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6375-zrenjanin-ulae-u-podizanje-pojasa-zatite-od-vetra

Povratak...