f Regionalna deponija na prostoru bivšeg kopa Ćirkovac - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Regionalna deponija na prostoru bivšeg kopa Ćirkovac

04.02.2014

Gradnja deponije trebalo bi da se završi najkasnije do 2016. Sve aktivnosti vodiće grad Požarevac prema potpisanom sporazumu.

Braničevski okrug još nema regionalnu sanitarnu deponiju, iako se o njenoj izgradnji govori još od 2005. godine. Do sada je bilo više izmena planova, partnera koji će je graditi i koristiti, ali i njene buduće lokacije. Kao najverovatnija lokacija razmatra se površinski kop Ćirikovac, koji više nije u funkciji.

Dok je ranije bilo reči da će Požarevac imati zajedničku deponiju sa Smederevom i Kovinom, i to u naselju Radinac, sada će partneri biti sve opštine Braničevskog okruga.

- Zbog izgradnje regionalne deponije, formiraće se koordinacioni tim, u kojem će sve opštine imati svoje predstavnike. Sve aktivnosti vodiće grad Požarevac, prema ovlašćenjima koje je dobio sporazumom koji su potpisale sve opštine učesnice - kaže Aleksandar Đokić načelnik Braničevskog upravnog okruga. - Osim deponije, planira se izgradnja transfernih stanica u svim opštinama, gde će se sakupljati otpad iz gradova i okolnih seoskih naselja.

Deponija mora da bude izgrađena prema svim važećim evropskim standardima odlaganja smeća, kako njen rad ne bi ugrožavao okolna naselja, zemljište, podzemne vode i vazduh. Zasad nije poznato koliko će ukupno koštati ovaj ekološki projekat, ali je izvesno da se radi o velikim sredstvima. Zbog toga će biti neophodno obezbediti učešće svih opština koje će je koristiti, ali i države i fondova Evropske unije.

Prema Lokalnom planu upravljanja otpadom, koji je Požarevac usvojio 2010. godine, gradnja deponije trebalo bi da se završi najkasnije do 2016. Do tada bi trebalo da se obavi i sanacija deponije „Jeremijino polje“ koju Požarevac trenutno koristi, ali i deponije „Gradske utrine“, na kojoj građani godinama nezakonito odlažu otpad.

ODUSTALI OD RAŠANCA

RANIJE je kao lokacija regionalne deponije spominjana okolina sela Rašanac kod Petrovca na Mlavi. Međutim, od toga se kasnije odustalo, ne samo zbog pobune meštana, već i zbog podzemnih voda.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:476581-Regionalna-deponija-na-prostoru-bivseg-kopa-Cirkovac

Povratak...