f Regionalna deponija u Vojvodini dobila probnu dozvolu za rad - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Regionalna deponija u Vojvodini dobila probnu dozvolu za rad

30.01.2014

Prva regionalna deponija u Vojvodini, u regionu Sremska Mitrovica-Šabac dobila je danas prvu probnu dozvolu za rad koju je izdao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Izdavanjem dozvole za probni rad stekli su se uslovi za stavljanje u funkciju jedne od najvećih regionalnih deponija u Vojvodini, koja će obezbediti ekološko odlaganje otpada po standardima Evropske unije", kazao je pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović novinarima u Novom Sadu.

Sporazum o izgradnji, upravljanju i korišćenju ove deponije gradovi su potpisali 25. marta 2011. godine, a predvidjeno je da se regionalni sistem sastoji iz sanitarne deponije "Jarak", transfer stanice u Šapcu i postrojenja za separaciju otpada.

Ukupna vrednost izgradnje regionalne deponije u prvoj fazi iznosi 6.320.000 evra, a u njenom finansiranju učestvovali su Evropska unija kroz program za razvoj opština i gradovi, dok je 300.000 evra obezbedjeno preko nekadašnjeg Fonda za zaštitu životne sredine.

Kako je naveo Puzović, resorni Sekretarijat će pružiti dalju podršku za izgradnju postrojenja za separaciju, koje je planirano kao druga faza projekta, a da će po isteku jednogodišnjeg probnog rada biti izdata integrisana dozvola za trajni rad tog kompleksa.

Dodao je da zajedničko upravljanje otpadom dve ili više lokalnih samouprava ima i ekonomske prednosti, jer omogućava korišćenje sekundarnih sirovina, razvoj zelene ekonomije i otvaranje novih radnih mesta.

Predstavnici gradova Ssabac i Sremska Mitrovica kazali su da je dozvole za probni rad deponije značajan korak u daljoj realizaciji projekta, koji će obezbediti trajno rešenje za upravljanje otpadom na njihovim teritorijama.

Gradovi Sremska Mitrovica i Šabac zaključili su još u novembru 2006. godine Sporazum o saradnji na formiranju Regiona za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom "Srem-Mačva" za više od 200 hiljada stanovnika i procenjenom količinom otpada od 48.470 tona godišnje.

Izvor:http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/438770/Regionalna-deponija-u-Vojvodini-dobila-probnu-dozvolu-za-rad

Povratak...