f Vlada rešava problem zagađenja u Zajači - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vlada rešava problem zagađenja u Zajači

30.01.2014

Formira se radna grupa za rešenje zagađenja u Zajači. Za trajno rešenje uzroka zagađenja, čišćenje zemljišta i deponije topionice u Zajači, Ministarstvo energetike i zaštite životne sredine izdvojilo je 285 miliona dinara. Radovi počinju u martu i trajaće devet meseci.

Problem zagađenja u Zajači će se rešavati zajednički i biće formirana radne grupe koja će koordinirati aktivnosti, saopštila je Vlada Srbije

Kako se navodi u saopštenju, to je dogovoreno na sastanku ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović sa ministarkom zdravlja Slavicom Đukić Dejanović i ministrom prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milanom Bačevićem.

Područje Zajače i susednih mesta zagađeno je olovom i drugim teškim metalima iz topionice "Zajača", zbog čega je narušeno zdravlje ljudi tog kraja. Zabeležene su povećane vrednosti olova u krvi, posebno kod dece.

Za trajno rešenje uzroka zagađenja, čišćenje zemljišta i deponije topionice u Zajači, Ministarstvo energetike i zaštite životne sredine izdvojilo je 285 miliona dinara, a radovi počinju u martu i trajaće devet meseci.

Pored predstavnika tri mininistarstva, u radnu grupu bi trebalo da uđu i predstavnici svih drugih republičkih i lokalnih institucija koje se bave tim problemom, uključujući Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i Agenciju za zaštitu životne sredine.

Pored direktora Instituta "Batut" Dragana Ilića i direktora Agencije Filipa Radovića, današnjem sastanku prisustvovali su i Zaštitnik građana Saša Janković i generalna direktorka Rudnika i topionice "Zajača" Jasmina Milutinović.

Učesnici sastanka, koji je inicirala Mihajlovićeva, saglasili su se da je upravo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine najzaslužnije za pokretanje konkretnih aktivnosti na smanjenju zagađenja u Zajači, posle višedecenijskog zanemarivanja ovog problema.

Prva faza radova na rešenju problema zgađena u Zajači, odnosno deo hidrograđevinskih radova, urađena je prošle godine.

Na sastanku je napomenuto i da je Agencija za zaštitu životne sredine, u skladu sa zakonom, vršila merenja zagađenosti vazduha u Zajači, a ubuduće će se pridržavati i preporuka Zaštitnika građana vezanih za način objavljivanja rezultata ovih merenja.

Izvor: http://www.rts.rs/

Povratak...