f Održan inicijalni sastanak u vezi sa projektom upravljanja otpadnim vodama u Zrenjaninu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Održan inicijalni sastanak u vezi sa projektom upravljanja otpadnim vodama u Zrenjaninu

17.01.2014

U Zrenjaninu je juče održan inicijalni sastanak za pocetak rada na studiji izvodljivosti za projekat "Upravljanje otpadnim vodama u gradu Zrenjaninu".

Sastanku su prisustvovali Fric Jakma, vođa tima Prograna EU podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave MSIP IPA 2010, čelnici Grada Zrenjanina – gradonačelnik Ivan Bošnjak i njegovi pomoćnici Duško Radišić i Ivan Dević, predstavnici Radne grupe za izradu studije izvodljivosti, kao i Branislav Knežević, zamenik Pokrajinskog sekretarijata za privredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Program MISP, koji finansira EU, a sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji,  pruža pomoć gradovima i opštinama u Srbiji u pripremi projektne dokumentacije i sprovođenju infrastrukturnih projekata. Zrenjanin je već uključen u ovaj Program, kroz studiju izvodljivosti za regionalni sistem za upravljanje otpadom, a zahvaljujući projektu o kom je juče bilo reči, grad je na dobrom putu da konačno reši još jedan veliki komunalni problem. 

"Današnji sastanak omogućuje da započnemo jedan posao i ovo je početak projekta upravljanja otpadnim vodama. Nama je, praktično, reka Begej jedini kolektor otpadnih voda koje grad i industrija produkuju i upravo kroz ovaj posao i kroz niz projekata koje Evropska unija od 2010. godine finansira u Republici Srbiji, pristupiće se rešavanju pitanja otpadnih voda", objašnjava gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak i iznosi očekivanja da će ta celina koja se tiče voda u srednjem Banatu – pijaće i otpadne vode, kao i rekonstrukcija mreže -  moći da se zaokruži i reši na savremen, standardizovan i evropski način. 

Vođa tima programa MISP IPA 2010, Fric Jakma, takođe ističe da ovaj sastanak označava početak važnog posla za Zrenjanin.
"Mi smo već prikupili određene podatke i radili neke analize, ali nam je cilj, kroz izradu studije izvodljivosti, da dođemo do najboljeg načina za buduće finansiranje projekta iz sredstava Evropske unije. Da bismo to uradili moramo da izvršimo određene analize, razmotrimo dokumentaciju koju grad ima, da razradimo tehničko rešenje za projekat, kao i ostale analize koje slede – finansijske, ekonomske, analize troškova i koristi, kako bi taj projekat na odgovarajući način bio predstavljen", kaže Jakma. 
Održavanje inicijalnog sastanka potvrđuje da je Zrenjanin ušao u program, naredni korak biće formiranje radnih timova, uključivanje u posao javnih preduzeća – "Direkcije za izgradnju i uređenje grada" i "Vodovoda i kanalizacije" i Gradske uprave, s jedne strane, a s druge konsultanata za sprovođenje programa određenih od strane EU, uz podršku nadležnog Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i nadležnog Pokrajinskog sekretarijata. Izrada Studije izvodljivosti daće odgovore na pitanja kakve su potrebe i mogućnosti, nakon čega bi se pristupilo izradi projekata, što je uslov za dobijanje bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja - centralnog prečistača otpadnih voda.  

Izvor: http://www.zrenjanin.rs/1-45-0-3054/Odrzan-inicijalni-sastanak-u-vezi-sa-projektom-upravljanja-otpadnim-vodama-u-Zrenjaninu

Povratak...